Regija
0

Hadley: Bush će hrvatima čestitati na "impresivnim reformama"

FENA
Američki predsjednik George W. Bush posjetit će Hrvatsku kako bi joj odao priznanje za provedene "impresivne reforme" i razgovarao s hrvatskim čelnicima, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Steven Hadley u najavi odlaska Busha na samit NATO-a, te u službene posjete Ukrajini, Rumuniji i Hrvatskoj i na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Soči.

"Nakon samita NATO-a, predsjednik će posjetiti Hrvatsku kako bi čestitao ljudima te zemlje na impresivnim reformama koje su proveli, i radi razgovora s hrvatskim čelnicima", rekao je Hadley na brifingu s novinarima.

Hadley je najavio da će predsjednik Bush sa suprugom doputovati u Zagreb u petak 4. aprila popodne i nakon toga se sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

U subotu prijepodne Bush će se sastati s premijerom Ivom Sanaderom i održati govor u Zagrebu, a potom bi se na radnom ručku trebao sastati s čelnicima onih zemalja koje na samitu u Bukureštu dan ranije dobiju pozivnicu u NATO, dodao je savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Bush je u srijedu nakon intervjua s novinarima iz Hrvatske, Ukrajine i Rumunjske, potvrdio dopisniku Hine da će održati govor hrvatskim građanima na jednom zagrebačkom trgu. Rekao je da ga stvarno veseli posjet Hrvatskoj te kako se nada da će u Zagreb donijeti dobre vijesti iz Bukurešta, gdje će se odlučivati o pozivnicama za članstvo u NATO-u.

Predsjednik Bush i supruga Laura u subotu poslijepodne će otputovati iz Zagreba, rekao je Hadley.

Bush će u Zagrebu boraviti u prvom službenom posjetu jednog američkog predsjednika Republici Hrvatskoj od osamostaljenja.

Njegov prethodnik Bill Clinton se u januaru 1996. godine, na povratku iz posjeta američkim vojnicima u BiH, na par sati zadržao u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, a u septembru 1970. Zagreb i Kumrovec posjetio je tadašnji američki predsjednik Richard Nixon, u društvu Josipa Broza Tita, tokom posjeta bivšoj SFRJ.

Bush će prije Hrvatske posjetiti Ukrajinu (31. marta i 1. aprila), zatim će od 2. do 4. aprila boraviti u Bukureštu, u što je uključeno i sudjelovanje na NATO samitu i službeni posjet Rumuniji, a poslije Zagreba će otputovati u rusko odmaralište Soči na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Hadley je prenio američka očekivanja da će u Bukureštu pozivnicu za NATO dobiti i druge dvije zemlje Jadranske povelje - Makedonija i Albanija, kako bi time pomogle u stabilizaciji Balkana.

Naglasio je također da Sjedinjene Države očekuju i da će Ukrajina i Gruzija u Bukureštu dobiti status kandidata za NATO, uključenjem u program MAP - Akcijski plan za članstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Busha da nakon Hrvatske posjeti rusko crnomorsko ljetovalište Soči, rekao je Hadley, dodajući da je poziv prihvaćen, no da se pojedinosti još dogovaraju.

Povratak predsjednika Busha u zračnu bazu Andrews kraj Washingtona, očekuje se tokom nedjelje 6. aprila.