Sastanak u Šibeniku
0

Grlić Radman: Hrvatska je od početka bila zagovornik evropske perspektive BiH

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da će Hrvatska poticati saradnju i dobrosusjedske odnose u jadransko-jonskoj regiji i zalagati se za proširenje Evropske unije te je dodao da je Hrvatska od početka bila zagovornik evropske perspektive BiH.

"Pomogli smo uvjeriti svoje prijatelje da BiH dobije status kandidata", rekao je Grlić Radman.

"Moći ćete i dalje računati na našu potporu i pomoć. Ovdje smo da vam pomognemo ekspertizom i iskustvom", rekao je obrativši se izaslanstvu BiH.

BiH je u decembru 2022. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) je politički okvir osnovan 2014. godine u sklopu kojeg sarađuje 10 zemalja u području mora, okoliša, turizma, prometa i socijale.

"Za Hrvatsku je to instrument za produbljivanje saradnje od Grčke do San Marina", rekao je Grlić Radman u Šibeniku na godišnjem ministarskom forumu EUSAIR-a.

Napomenuo je da je ta makroregionalna strategija "direktno povezana s proširenjem EU" pa je Hrvatska tokom jednogodišnjeg predsjedanja "htjela pomoći" zemljama kandidatima.

Članice EUSAIR-a su zemlje EU Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka te zemlje kandidati BiH, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i San Marino koji ima sporazume s Evropskom unijom. Te zemlje u sklopu EUSAIR-a sudjeluju u zajedničkim projektima.

"Ova strategija promiče dobrosusjedske odnose. Hrvatska će nastaviti predvoditi primjerom", istaknuo je hrvatski ministar.

Hrvatska je u srijedu predala predsjedništvo EUSAIR-om Grčkoj koja će idućih godinu dana održavati sastanke u jadransko-jonskoj regiji, prenosi Hina.

Tokom hrvatskog predsjedanja, koje je kulminiralo godišnjim forumom u Šibeniku, održano je 14 sastanaka i 13 konferencija iz područja mora, okoliša, turizma, prometa i socijale.