Regija
41

GRAS traži rješenje problema od Vlade KS i razumijevanje EPBiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
JP Elektroprivreda BiH najavila je da će u četvrtak, 29. augusta, obustaviti isporuku električne energije preduzeću GRAS, te da će obustava obuhvatiti i mrežu napajanja trolejbuskog i tramvajskog saobraćaja, što bi značilo da će građani Sarajeva ostati bez javnog gradskog prijevoza.

Iz GRAS-a nam je rečeno kako se ovo preduzeće obratilo resornom ministarstvu i Vladi KS "sa zahtjevom hitnog rješavanja izuzetno složene situacije u smislu iznalaženja dodatnih sredstava za izmirenje dospjelih obaveza, kako po svim osnovama tako i prema Elektroprivredi kao jednoj od najurgentnijih".

"Nadamo se razumijevanju od strane JP Elektroprivreda BiH, kao i da neće izostati podrška od strane Ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo kako bi se zajednički, na najbolji način riješilo pitanje dugovanja po osnovu isporučene električne energije, koje će biti prihvatljivo objema stranama, uvažavajući činjenicu da je GRAS servis građana, da je javni gradski prevoz putnika od javnog interesa za Grad i građane Sarajeva, a posebno kada su u pitanju vidovi prevoza kao što je tramvajski i trolejbuski saobraćaja", saopćeno nam je iz ovog preduzeća.

Prema riječima ministra saobraćaja KS Jusufa Bubice sudbina GRAS-a bi trebala biti poznata nakon današnje sjednice Vlade KS na kojoj će se razmatrati problematika ovog preduzeća.

"To je problem s kojim smo upoznati otkako je ova Vlada došla na vlast a koji traje godinama. Oni svoje obaveze ne izmiruju ni prema državi, ni prema dobavljačima, Elektroprivredi niti drugim preduzećima jer njihova zarada nije dovoljna da pokrije to sve", rekao je Bubica za Klix.ba.

Istakao je kako su uvjeti za pokretanje procedure stečaja stvoreni već odavno, ali da mu je za to potrebna odluka Vlade KS.

"Obaveza direktora tog preduzeća je bila a pokrenu stečaj ali niti jedan to nije učinio. GRAS ima preko 100 miliona KM dugova i iz mjeseca u mjesec se ta suma povećava. Erozija GRAS-a se mora zaustaviti", dodao je Bubica.

KJKP GRAS duguje 3,3 miliona KM Elektroprivredi BiH za period maj 2012. - juli 2013. godine.

Ukoliko se na današnjoj sjednici Vlade KS ne pronađe neko privremeno rješenje, građani Sarajeva će ponovo ostati bez javnog gradskog prijevoza.