Regija
17

Grabar-Kitarović: Granica ne funkcionira kako treba, izbjeglice ulaze nekontrolirano

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak ujutro u Puli vezano za val od oko 5 i pol hiljada migranata koji su u 24 sata ušli u Hrvatsku, da je prvoga dana nekontrolirano ušao prevelik broj izbjeglica, te naglasila kako joj je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost hrvatske države.

Kazala je da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj, piše Dnevnik.hr.

"Da, naravno, Hrvatska je pokazala humano lice, ali ističem da mi je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost države. Mislim da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica", naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je kako nema potrebe da ljudi pristižu u tako velikom broju u jednom danu jer Hrvatska "jednostavno ne može zadovoljiti potrebe i brigu o tim ljudima".

Posebno je naglasila da migranti i izbjeglice ne mogu nekontrolirano ulaziti na teritorij Republike Hrvatske mimo graničnih prijelaza.

Dodala je da ulazak u Hrvatsku mora biti pod stalnim nadzorom jer moramo znati gdje su i u kojem trenutku se izbjeglice nalaze te se mora voditi briga o tome.

"Jako je loše da se ulazi preko kukuruzišta, da granica ne funkcionira kako treba i odlučno tražim da se uvede čvršći nadzor nad državnom granicom te da se ona prelazi isključivo preko službenih graničnih prijelaza", rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako će se o svemu tome raspravljati i na sutrašnjoj sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti.

"Humanitarni aspekt je jedno lice ove krize, međutim drugo lice jesu svakako i sigurnosni, privredni, socijalni i svi drugi aspekti", zaključila je Grabar Kitarović.

Dodala je da o svemu u konačnici treba izvjestiti i pripremiti građane jer, kako je rekla, ne želi vidjeti scene kakve viđamo po susjednim državama da se one počnu događati i u Hrvatskoj.