Hrvatska
0

Gotove pripreme za nedjeljne predsjedničke izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novog hrvatskog predsjednika na izborima koji će se održati u nedjelju imat će pravo birati nešto manje od 4,5 miliona građana, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je izvijestilo da su pripremljeni svi materijali, te pozvalo birače da na izbore izađu u što većem broju i tako doprinesu razvoju demokracije.

"Izađite i odlučite baš vi, svojim glasom, ko će biti novi hrvatski predsjednik", poručio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin građanima na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru.

"DIP nikada nije i neće navijati ni za koga. Povjerenstvo navija da što više građana izađe na izbore kako bi rezultat bio što vjerodostojniji", dodao je.

Novina je petih po redu predsjedničkih izbora, istaknuo je, da će na njima po prvi puta slijepe i slabovidne osobe moći glasati neposredno, bez ičije pomoći, jer su za njih štampani glasački listići na Braillevom pismu. Na taj će način potpuna tajnost glasanja biti omogućena i za 6.000 slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj.

Izbori se održavaju u nedjelju 27. decembra, a pravo glasa ima 4.495.006 birača koji mogu glasati na sveukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu.

Za glasanje u inostranstvu bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u ukupno 55 zemalja, a najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124. Tri biračka mjesta otvorena su i za hrvatske vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Na predsjedničkim izborima 2005. ukupno je bilo 6.724 biračkih mjesta, a od toga u inostranstvu 167.

DIP će, najavio je Hrvatin, prve službene privremene rezultate izbora objaviti u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, a uobičajeno će tokom nedjelje u podne i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu na izbore do 11, odnosno 16 sati.

Tiskano je sveukupno 4.4580.600 glasačkih listića, a u izbornim povjerenstvima i biračkim odborima angažirano je 44.532 osobe.

Izbore će moći promatrati oko 700 promatrača iz različitih nevladinih udruženja, kao i promatrači političkih stranaka koje imaju svoje predsjedničke kandidate te nezavisnih kandidata.

U ime slabih i slabovidnih osoba na mogućnosti neposrednog biranja na izborima zahvalio je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih Vojin Perić.

Novinare je zanimalo ima li kaznene odgovornosti i radi li se o podmićivanju birača od strane nezavisnog kandidata Milana Bandića, koji je prije nekoliko dana u BiH podijelio novac katoličkim porodicama u Banjoj Luci te navodno obećao 25 hiljada eura za gradnju crkve u Jajcu.

Hrvatin je odgovorio kako DIP nije nadležan za utvrđivanje eventualne kaznene odgovornosti, već samo za eventualno kršenje izbornih pravila.

Dodao je da nemaju neposrednih saznanja o tom događaju te da će tokom dana dobiti više informacija.

"Ako novac nije dan za glasanje, onda to nije kršenje izbornih pravila", rekao je Hrvatin i podsjetio kako su neki od kandidata uplaćivali novac u neke od humanitarnih zaklada.