Regija
0

Goran Hadžić bi mogao biti izručen Haagu u petak

FENA
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Uhapšeni haaški optuženik Goran Hadžić mogao bi već u petak biti izručen Haaškom tribunalu, a njegovo se izručenje, prema riječima Hadžićeva advokata Tome File, može očekivati nakon što se Hadžić u četvrtak i petak bude vidio s članovima svoje porodice.

Hadžić se, po riječima File, i formalno pismenim putem odrekao prava na žalbu na odluku sudskog vijeća o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Haaškom tribunalu, a dokumentacija o tome je, po riječima zamjenika tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića, upućena srbijanskom ministarstvu pravosuđa.

Vekarić je novinarima ispred beogradskog Posebnog suda, u čijem se pritvoru nalazi Hadžić, kazao kako se očekuje da ministrica pravosuđa Snežana Malović potpiše nalog za Hadžićevo izručenje te da od sigurnosnih procjena ovisi kada će izručenje biti provedeno.

Hadžićev advokat Toma Fila kazao je kako bi Hadžić mogao biti izručen već u petak navečer nakon što budu završeni susreti Hadžića s njegovom porodicom.

Po riječima File, doktori u Posebnom sudu ocijenili su da je Hadžić dobrog zdravstvenog stanja.

Hadžića je danas u pritvoru posjetio jedan dio njegove porodice, dok bi ga u petak, kako se očekuje, mogli obići ostali članovi porodice.