Kosovo
0

EULEX tražio pomoć u nalaženju žrtava trgovine organima

FENA
Tužioci EULEX-a na Kosovu, uključeni u sudski proces protiv sedam osoba optuženih za trgovinu ljudskim organima, saopćili su u utorak da su od Rusije, Ukrajine, Izraela i Turske tražili pomoć u identifikovanju žrtava tih zločina.

Specijalni tužilac EULEX-a za organizovani kriminal Jonathan Rattel izjavio je France Pressu da je nekoliko zahtjeva za pravnu pomoć u identifikovanju i lociranju žrtava kojima su uzeti organi upućen mnogim zemljama, uključujući Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku.

On je dodao da, takođe, sarađuju sa SAD-om, Kanadom, Njemačkom i Velikom Britanijom kako bi našli druge žrtve.

"Energično radimo sa svim tim zemljama, kako bi locirali i identifikovali žrtve i kako bi one mogle da svjedoče", rekao je Rattel.

Sedam osoba je optuženo za trgovinu organima i organizovan kriminal u slučaju "Medikus", nazvan po klinici u Prištini gdje su navodno izvedeni ti zločini.

Među optuženima u ovom sudskom procesu, koji se vodi pred sudijama EULEX-a, nalaze se bivši kosovski tajnik zdravlja Iljir Rečaj i istaknuti prištinski urolog Lutfi Derviši, naveo je AFP.

Turski doktor Jusuf Sonmez je optužen da je ilegalnim operacijama uklanjano organe, a Izraelac Moše Harel je optužen da je nalazio žrtve i dovodio ih na Kosovo.

Francuska agencija dodaje da su žrtve, prema optužnici, dovođene iz siromašnih istočnih evropskih i centralnoazijskih zemalja, gdje im je obećavano oko 15.000 eura za organe, dok je primaocima organa naplaćivano do 100.000 eura.

Oko 20 žrtava, koje su do sada identifikovane, nisu dobile obećanu sumu novca, dodaje se u optužnici.