Zmago Jelinčič
0

'Džamije su politički centri iza kojih se krije ideologija'

FENA
Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) i parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič izjavio je u nedjelju da njegova stranka podržava zabranu gradnje prve džamije u Sloveniji.

"Džamije u Europi nisu samo vjerski nego i politički centri iza kojih se sakriva ideologija", rekao je Jelinčič u razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV, najavljujući da će njegova stranka pružiti podršku prikupljanju glasova za referendum protiv gradnje džamije u Ljubljani koju je islamskoj zajednici obećao gradonačelnik Zoran Jankovič.

Takvu inicijativu vodi vijećnik u gradskoj skupštini i predsjednik "Civilne inicijative za čistu vodu" Mihael Jarc, a do sada je prikupio stotinjak potpisa.

"Jankovič želi deslovenizirati Sloveniju, a rezervnu domovinu ima u Srbiji. On želi postati slovenski predsjednik, ali mu to neće uspjeti", izjavio je Jelinčič.

Jankovič je rekao da su insinuacije da ima u Srbiji rezervnu domovinu grube jer je on lojalan slovenski državljanin.

"Ja sam čistokrvni mješanac i ponosan sam na porijeklo oba roditelja", komentirao je Jankovič čiji je otac iz Srbije, a majka iz Slovenije. "Jelinčič je poznat po netolerantnosti. Meni govori da imam rezervnu domovinu, a Srbiju je posjećivao u vrijeme Miloševića i izražavao im potporu", rekao je Jankovič, dodajući da muslimani u Sloveniji imaju pravo na vjerski objekt i da bi bilo loše kad bi u Sloveniji većina na referendumu odlučivala o vjerskim pravima manjine", tvrdi Jankovič, nekadašnji direktor najveće slovenske kompanije Mercator.

Islamska zajednica u Sloveniji po navodima njezinih predstavnika ima oko 50.000 članova, a žele sagraditi prvu džamiju u Ljubljani na gradskom zemljištu koje im je Jankovičeva gradska uprava obećala ako prikupe 4,8 miliona eura za otkup zemljišta. Do sada su prikupili oko jedan milion eura.