Regija
6

Đukanović: Trobojka se može vratiti, ali ne srpski jezik i himna

FENA
Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je danas da je za tu stranku neprihvatljiv zahtjev opozicije za izmjenu himne i uvođenje srpskog jezika kao službenog, dok je o pitanju vraćanja trobojke kao jedne od državnih zastava moguće postići dogovor.

On je rekao da je pitanje zastave moguće riješiti na način da se ne mijenja Ustav Crne Gore, na način što bi se ono riješilo kroz podzakonske akte, dodajući da za DPS, s druge strane, nije prihvatljiva promjena naziva službenog jezika i teksta himne.

Iz opozicije ranije je poručeno da neće podržati ustavne promjene u oblasti pravosuđa ako najviši pravni akt ne bude promijenjen i u dijelu identitetskih pitanja.

Glavni zahtjevi opozicije su da srpski jezik dobije status službenog, vraćanje trobojke kao jedne od državnih zastava, kao i uklanjanje posljednje dvije strofe crnogorske himne čiji je autor osuđen za ratne zločine Sekula Drljević.

Crnogorski premijer Igor Lukšić i opozicionari obavili su do sada dva kruga pregovora o ustavnim promjenama, ali bez konkretnog dogovora o promjenama najvišeg pravnog akta Crne Gore, za čije izmjene je potrebne dvotrećinska većina u parlamentu.

Jedan od uvjeta Bruxellesa da Crna Gora u junu počne pregovore o pristupanju EU-u jesu izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor čelnika sudstva i tužilaštva kako bi bila osigurana veća nezavisnost pravosuđa.

Đukanović je kazao da je DPS jedinstven u pogledu toga da ne treba prihvatiti opozicione zahtjeve koji se tiču himne i službenog jezika.

"Uvjereni smo da je posljednje što Crnoj Gori treba dupliranje državnih simbola, jer bi to bilo jako politički štetno. Prijedlog opozicije doživljavamo kao prilično nepromišljen i destruktivan zato što Crnu Goru, prema našem uvjerenju, vraća u prošlost, odnosno pokušava da zacementira predreferendumske podjele", rekao je Đukanović u intervjuu TV Atlas.

On smatra da državni organi Srbije treba da istraže ko je Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, nudio da bude svjedok saradnik u slučaju ubistva Ive Pukanića a da zauzvrat optuži Đukanovića, Stanka Subotića i Branislava Mićunovića.

"Ako je on to saopćio pred nadležnim državnim organima, zar to nije trebalo da bude inspiracija za nekoga u Srbiji da provjeri ko je nešto tako nudio Joci Amsterdamu. Da vidimo da li je to rađeno po nalogu nekoga iz političkog vrha ili je to uradio neki zaneseni Srbin, koji je na taj način želio da se osveti Crnoj Gori zbog nezavisnosti ili priznanja Kosova", naveo je Đukanović, prenio je Tanjug.

Lider DPS je oštro kritizirao vlasnike "Vijesti", navodeći da se taj dnevni list "pretvorio u monstruma".

On je rekao da su vlasnici "Vijesti" pokrali kolege, što je, kako je kazao, najgore lupeštvo koje može postojati. Đukanović je naveo da su vlasnici "Vijesti" opsjednuti njime i da je u pitanju politička patologija.

On je kazao da kod određenih partijskih kolega ne prepoznaje jednaku energičnost i borbenost u afirmaciji politike DPS-a, ali nije precizirao o kojim stranačkim saborcima je riječ.

"Otvoreno sam im kazao da ako misle da mogu afirmirati politiku DPS-a a da se ne konfrontiraju s drugačijim mišljenjem u Crnoj Gori onda nisu za taj posao ili ako tendenciozno prešućuju neke stvari koje se tiču politike DPS-a, sa željom da se dodvore potencijalnim kritičarima, onda su meni sumnjivi", rekao je Đukanović.

On je dodao da će DPS samostalno izaći na naredne parlamentarne izbore ukoliko procijeni da joj takav nastup može omogućiti da sama osvoji vlast.