Regija
2

Đukanović - od najmlađeg premijera do najdužeg staža na vlasti

FENA
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović povjerio je danas lideru DPS-a Milu Đukanoviću mandat za sastav nove Vlade, a ukoliko bude izabran to će biti njegov drugi povratak na funkciju premijera, koju je posljednji put napustio u decembru 2010. godine.

To će također biti šesti put da se Đukanović u posljednje dvije decenije nađe na čelu Vlade Crne Gore, a u tom periodu jednom je bio i predsjednik države.

Time bi također zadržao reputaciju političara s najdužim stažom na vlasti u nekoj od država bivše Jugoslavije, piše Tanjug.

Đukanović predvodi koaliciju “Evropska Crna Gora”, koja zajedno sa strankama manjinskih partija ima većinu u crnogorskom parlamentu.

Za predsjednika Vlade Crne Gore, Đukanović je prvi put izabran 15. februara 1991. godine, na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi.

Dužnost predsjednika Vlade Crne Gore obavljao je uzastopno u tri mandata.

Potom je došlo do raskola unutar DPS-a, a Đukanović na predsjedničkim izborima pobjeđuje Momira Bulatovića i 15. januara 1998. godine stupa na dužnost šefa države.

Na toj dužnosti ostao je do 25. novembra 2002. godine, kada je, kao lider “Demokratske koalicije za evropsku Crnu Goru”, koja je pobijedila na oktobarskim parlamentarnim izborima, predložen za mandatara za sastav Vlade.

Za crnogorskog premijera ponovo je izabran 8. januara 2003. godine, kada je bio lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru.

Na izborima održanim 10. septembra 2006. godine koalicija “Za Evropsku Crnu Goru”, koju je predvodio Đukanović, osvojila je apsolutnu vlast.

Đukanović je, početkom oktobra 2006. godine, donio odluku da se prvi put povuče s najviših državnih funkcija.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u periodu od oktobra 2006. do 28. februara 2008. godine, ali se potom ponovo vratio na funkciji premijera, umjesto Željka Šturanovića.

Na tom mjestu bio je do 21. decembra 2010. godine, kada se ponovo povukao sa pozicije premijera, a naslijedio ga je Lukšić.

Đukanović je rođen 15. februara 1962. godine u Nikšiću. Završio je Ekonomski fakultet u Podgorici. Oženjen je i ima sina.