KFOR počeo s uklanjanjem barikada
0

Desetak hiljada Srba tijelima brani barikade na Kosovu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Od ranih jutarnjih sati Srbi dolaze na barikade na sjeveru Kosova s namjerom da svojim tijelima zaustave vojnike KFOR-a da ih uklone, a, prema procjenama, na 16 barikada okupilo se desetak hiljada Srba, javlja dopisnik Srne.

Srbi s obje strane graničnog prelaza Jarinje u većem broju se okupljaju, kao i na barikadama u Kosovskoj Mitrovici i u mjestu Rudare, spremni da spriječe probijanje barikada.

Do ovog trenutka nisu primijećeni dodatni pokreti KFOR-a, što bi moglo da znači da će tokom dana prihvatiti zahtjev predsjednika opština sa sjevera pokrajine da pregovori budu nastavljeni kako bi pronašli  prihvatljivo rješenje.

Od jutros, što je prethodnih dana bilo primjetno, nema prelaza KFOR-a iz baze ' kod Uroševca prema sjeveru Kosova, kao ni iz Komande KFOR-a iz Prištine.

Portparoli KFOR-a i njihovi zvaničnici nisu dostupni niti se oglašavaju na dopise upućene elektronskom poštom. 

Nakon što KFOR i lideri četiri opštine na sjeveru Kosova juče u Zubinom Potoku nisu uspjeli da postignu dogovor i rješenje za snabdijevanje jedinica KFOR-a na sjeveru, pripadnici KFOR-a počeli su nešto prije 6.00 sati u selu Jagnjenica uklanjanje barikada sa alternativnog magistralnog puta koji Kosovosku Mitrovicu povezuje sa graničnim prelazom Brnjak.