Regija
5

Danas izbori za predsjednika Hrvatske

FENA
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Predsjednik ili predsjednica Hrvatske, odlučit će danas nešto manje od 3,8 miliona hrvatskih birača na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja nezavisnosti.

Biračku podršku za petogodišnji mandat traži četvero kandidata: aktuelni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i muzičar, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu moći će se glasati na ukupno 6.350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6.260, za inozemstvo 90.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika Republike provest će se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na izbore iz 2009. godine. Biračka mjesta nisu određena u Libiji (zbog ratnog stanja), Maleziji i Peruu (jer tamošnja predstavništva nisu ovlaštena obavljati konzularne poslove), u Siriji (prestalo učešće Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji) te u Novom Zelandu (zatvoreno tamošnje predstavništvo).

Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 90, glasati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).

Ove se godine za Pantovčak takmiči i bitno manje kandidata - na prošlim predsjedničkim izborima, 2009., bilo ih je 12, a na pretprošlim 2005. godine 13. Manje kandidata bilo je samo na predsjedničkim izborima 1997. kada su se uz Franju Tuđmana takmičili Zdravko Tomac i Vlado Gotovac.

Ipak, ovogodišnji su izbori rekordni po broju posmatrača koji će ih pratiti - čak 22 hiljade, što je najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, 11. januara 2015. godine.

Državljani Hrvatske u BiH mogu glasati na nekoliko mjesta:

Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli