Mjere reciprociteta
3

Damir Krstičević persona non grata u Srbiji: Vulin i ja smo dva različita svijeta

Klix.ba
Damir Krstičević
Damir Krstičević
Srbijanska vlada odlučila je danas proglasiti nepoželjnom osobom hrvatskog ministra Damir Krstičevića, saopćeno je u Beogradu.

"Vlada Republike Srbije je na današnjoj sjednici odlučila o mjerama reciprociteta Hrvatskoj, prema kojima potpredsjednik vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Кrstičević do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju", navedeno je u saopćenju objavljenom poslije današnje sjednice, piše hrvatski Večernji.

Krstičević je nakon proglašenja odluke rekao kako ova odluka neopravdana te da više govori o Srbiji.

"Ono što sam radio i što sada radim, časno služim Hrvatskoj", rekao je Krstičević , dodajući da Hrvatska želi saradnju i dijalog.

"To je ta Hrvatska, članica NATO-a i EU-a koja je usmjerena na budućnost, moderna država", dodao je.

Prije službene objave odluke Krstičević je za Večernji rekao da su Vulin i on dva različita svijeta.

"Moj fokus je razvoj i jačanje Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. U svom radu uvijek želim biti odgovoran, voditi se vrijednostima i nikad ne činiti drugome nešto loše što ne želim da drugi čine meni. Naša odluka je opravdana, odgovorili smo na provokaciju kao što bi učinila svaka suverena demokratska država. Ja lično nikoga nisam provocirao, ali mogu se nositi s njihovom odlukom. Institucije hrvatske države će zasigurno znati odgovoriti na ovu odluku", rekao je Krstičević.

Srbijanska vlada u saopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela "kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH od 21. aprila 2018. o zabrani ulaska ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina" na teritorij Hrvatske.

"Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske saradnje i poštovanju temeljnih evropskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi", istaknuto je u saopćenju.

Navodi se kako "Vlada Republike Srbije ostaje opredijeljena izgradnji dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, suzdržavajući se od postupaka koji mogu pridonijeti narušavanju odnosa sa susjedima".

Vlada u Beogradu "ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regiji i poštivanju evropskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regije", navodi se u saopćenju objavljenom nakon današnje sjednice srbijanske vlade.