Srbija
0

Dačić smatra kako je najbolje da se Mladić i Hadžić predaju

FENA
Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da bi bilo najbolje da se odbjegli haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić predaju i dodao da Srbija namjerava staviti točku na pitanje suradnje s Haškim sudom.

"Srbija ispunjava svoje obaveze prema Sudu i namjerava staviti točku na proces ucjena koji preživljava tijekom svih ovih godina", rekao je Dačić novinarima na veleposlaničkoj konferenciji ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dodao je da Srbija vodi uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala te da će u sljedećem razdoblju, na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, u najkraćem roku biti raspravljano o jednoj koordiniranoj zajedničkoj državnoj akciji u borbi protiv organiziranog kriminala.

Govoreći o liberalizaciji viznoga režima za građane Srbije koji žele putovati u zemlje Europske unije, ministar je kazao da bi u drugoj polovici 2009. Srbija mogla dobiti pozitivan odgovor od Unije.

"Tijekom veljače u Srbiju će doći prva od četiri stručne skupine Europske komisije, kako bi utvrdila naš napredak na putu ka liberalizaciji viznog režima i očekujemo da bismo u drugoj polovici ove godine mogli imati pozitivan odgovor", rekao je.

U ponedjeljak završenu dvodnevnu veleposlaničku konferenciju na kojoj sudjeluju svi veleposlanici i konzularni predstavnici organiziralo je ministarstvo vanjskih poslova kako bi se definirali vanjskopolitički prioriteti Srbije u 2009.