Regija
1

Dačić: Nećemo se žrtvovati zbog zvjezdice i fusnote

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da instrukcija Vlade Srbije kojom je odblokirano učešće Srbije na skupovima na kojima učestvuje i Priština, a koja obezbjeđuje asimetrično predstavljanje privremenih kosovskih institucija, ne predstavlja ustupak Prištini.

"Nećemo se valjda žrtvovati zbog zvjezdice i fusnote, Srbija ne dobija ništa neučestvovanjem na tim skupovima. Mi smo se u prošloj vladi žrtvovali za zvjezdicu i fusnotu, a u drugom dogovoru smo maltene uveli carinu. Nikakve uzaludne žrtve ne treba da dajemo za unaprijed izgubljene bitke, a izgubljene bitke su fusnota i zvjezdica", rekao je Dačić gostujući u emisiji "Kažiprst" na Televiziji B92, dodajući da je takva odluka donesena jednoglasno.

Dačić je pojasnio da se takvom odlukom ništa novo nije desilo i da Srbija ostaje pri stavu da Kosovo mora biti asimetrično predstavljeno, što je definirano fusnotom.

"Vlada se rukovodi da Kosovo mora biti asimetrično predstavljeno, to je definirano zvjezdicom. Fusnota je u dokumentima i ako to nije ispunjeno, ako postoje državna obilježja Kosova, Srbija neće učestvovati na takvim skupovima", rekao je Dačić, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, Srbija ima mnogo važnijih problema oko Kosova nego da li je fusnota na tabli ili se nalazi u dokumentima, pa je pogrešno da ne učestvuje na skupovima ukoliko se fusnota ne nalazi na tabli.

On je dodao da nije riječ o raspravi šta je prethodna vlada dogovorila budući da će Vlada Srbije primijeniti sve dogovore.

"Mi ovdje ne raspravljamo šta je prethodna vlada dogovorila, to mora da se ispuni ili će se reći da ne važi, ali onda nećemo biti kredibilna država. Suština zahtjeva Srbije je da Kosovo bude označeno drugačije nego druge zemlje, a to smo dobili. U tom dogovoru nigdje ne piše da fusnota mora da bude na tabli. To je problem različitog tumačenja", kazao je Dačić.