"Povorka ponosa"
0

Dačić ne isključuje mogućnost preventivnih hapšenja

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić nije isključio mogućnost preventivnih hapšenja onih koji prijete "Povorci ponosa", ističući da će tražiti da Vlada Srbije danas razgovora o ovom skupu.

Dačić je rekao za beogradske medije da bi bilo dobro da se "Povorka ponosa" održi bez incidenata i da se Srbija pokaže, naročito u vrijeme kada se zalaže za evropske integracije.

Dačić je ocijenio da je "Povorka ponosa" trebalo bolje politički da se pripremi, jer se raspravlja samo o njenom bezbjednosnom aspektu.

"Policija posjeduje informacije da se vrše ozbiljne pripreme za napad na učesnike Povorke ponosa", rekao je Dačić.

On je upozorio da je za bezbjednost skupa neophodno da svi urade svoj posao - policija da zaštiti učesnike, da učesnici dobro organizuju skup, ali i da Vlada jasno iskaže svoj stav.

"Gdje postoje jasne naznake da neko prijeti, policija će reagovati, gde postoje operativna saznanja o tome da se prijeti, policija ne može ništa da preduzme ukoliko ne postoje jasni dokazi. Gdje postoje jasni dokazi i gde je imenom i prezimenom to definisano, policija će reagovati preventivno, a sve ostalo je stvar operativnih informacija koje nisu za javnu upotrebu", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, policija ne dovodi u pitanje održavanje "Povorke ponosa", ali očekuje od Vlade da se jasno postavi po tom pitanju.

"Tražiću danas na sednici Vlade da se razgovara o tom skupu i očekujem određenu političku poruku. Vlada ne treba da ćuti, jer se ovde mešaju političke i policijske stvari", rekao je Dačić.