Regija
3

Crnogorsko zdravstvo se ozbiljno priprema za ebolu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Crnogorski zdravstveni sistem ozbiljno se priprema za suočavanje sa eventualnom pojavom ebole, a jedna od prvih mjera je formiranje koordinacionog tijela, izjavio je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije je saopšteno da nijedna osoba nije pod zdravstvenim nadzorom zbog virusne infekcije ebola i da kontinuirano prate epidemiološku situaciju.

Radunović je rekao novinarima u Beranama da je neophodno multisektorski pristupiti tom problemu i utvrditi ko i šta treba da radi u slučaju pojave zaraženog pacijenta.

"Napravili smo koordinaciono tijelo u kojem su predstavnici Ministarstva zdravlja, fonda zdravstvenog osiguranja, 'Montefarma' - zbog lijekova, Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, policije, vojske, 'Montenegroerlajnsa' i Aerodroma", naveo je Radunović.

On je rekao da se trenutno razmatraju opcije koje bi se mogle primijeniti u slučaju da više osoba bude zaraženo.

Prema njegovim riječima,u bolnicama postoje kapaciteti za smještanje malog broja pacijenata, i još se traži rješenje za slučaj da veći broj ljudi bude zaražen.

"Ako bi postojao zaraženi pacijent, možemo ga smjestiti na infektivne klinike uz svu opremu koja je potrebna zaposlenima u tom sistemu. Treba da donesemo i odluku za mjesto gdje bi mogli smjestiti pacijente u slučaju pojavljivanja više zaraženih", naveo je Radunović i dodao da već imaju u vidu prostorije u Podgorici koje bi za to bile iskorištene.

Vezani članci