Regija
0

Crnogorska skupština danas o Kosovu

FENA
U Podgorici u srijedu treba da zasjeda crnogorska skupština na kojoj će premijer Milo Đukanović odgovarati na poslanička pitanja, tokom čega opozicija očekuje njegov odgovor na svoj zahtjeve, upućene vlastima s protesta u Podgorici, da poništi odluku o priznavanju Kosova.

Dopisnici javljaju da je izvjesno da će premijer odbiti ovaj zahtjev opozicije, koja je u tom slučaju zatražila raspisivanje vanrednih izbora za kraj ove godine.

Vlada u Podgorici tvrdi da je ovaj drugi zahtjev "neustavan", jer parlament redovno zasjeda, a vlada ima podršku većine u skupštini.

Istovremeno, policija je saopćila da su u neredima u Podgorici uhapšene 44 osobe, sve iz Crne Gore, i odgovornost za nasilje je pripisala organizatorima protesta u podgorici u ponedjeljak uvečer u Podgorici.

Protiv organizatora, međutim, neće biti pokrenut postupak, jer ih štiti poslanički imunitet, javljaju dopisnici. Krivične prijave su podnesene protiv sedam osoba, dok su prekršajne prijave najavljene za 27 osoba.

U saopćenju policije se još kaže da su "rušilački neredi bili usmjereni protiv države i njenih institucija" te da je trenutna sigurnosna situacija "pod kontrolom".

Opozicioni protest u Podgorici protiv priznavanja Kosova u ponedjeljak uvečer završen je neredima u kojima su lakše povrijeđene 34 osobe, od toga najviše policajaca.

Opozicione partije, organizatori skupa kojem je prisustvovalo desetak hiljada ljudi, izražavaju žaljenje zbog nereda, ali ne prihvaćaju odgovornost.

Nasilje je počelo kada su pri kraju skupa grupe mladića srušile zaštitnu barijeru ispred Skupštine i kamenicama i bakljama počele da gađaju policiju iako su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i lider Srpske liste Andrija Mandić molili okupljene da se mirno raziđu.

Policija je suzavcem spriječila pokušaj demonstranata da uđu u Skupštinu, a oni su, bježeći pred policijom, kamenicama gađali prolaznike, polomili stakla na mnogim zgradama, prevrtali i palili kontejnere.

Zahtjevi skupa su bili da Vlada Crne Gore do 15. oktobra u 11 sati poništi "nelegalnu odluku" o priznavanju nezavisnosti Kosova i da Skupština raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tome da li su za priznavanje nezavisnosti Kosova ili ne.

Ukoliko vlast to ne prihvati, zahtijeva se da predsjednik Republike raspiše vanredne izbore koji bi se održali pre kraja ove godine.

Uoči skupa, jedan od organizatora, predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, BBC-u je rekao: "Jednostavno želimo na ovaj način da se jasno artikulira šta je volja naroda vezano za to pitanje. Na kraju krajeva, kome smeta u Crnoj Gori i van nje da se pokaže šta narod stvarno misli. Zašto se potcjenjuje narod u Crnoj Gori?"

Opozicioni čelnici nisu imali utjecaja na odluku Đukanovićevog kabineta, na sastanku koji su sa premijerom imali neposredno prije priznanja Kosova. Srđan Milić navodi šta je Đukanović tada rekao vođama opozicije:

"On je rekao: 'Znam da nemam ni 20 posto podrške u Crnoj Gori za ovu odluku, ali ja imam viziju kako treba Crna Gora da se razvija. Vizija i odgovornost moraju da idu zajedno'." Skup pod motom "Obraz je najpreči" pored SNP-a organizirali su narodnjaci, Srpska lista i DSS, dok Pokret za promjene Nebojše Medojevića i liberali nisu učestvovali na protestu, javlja dopisnik BBC-a u Podgorici.

Stranka Nebojše Medojevića nije bila organizator protesta protiv odluke crnogorske vlade o priznanju nezavisnosti Kosova, ali je sam Medojević bio na skupu.

U razgovoru za BBC on je rekao da je prije tri dana upozorio organizatore mitinga - kolege iz opozicije, da će, po informacijama kojima raspolaže, doći do organiziranog incidenta kako bi se demonstracije prikazale kao rušilačke i to kako bi se diskreditirali organizatori.

Od samog početka, kako kaže Medojević, grupa huligana se držala organizirano i nisu ih interesirale nikakve političke poruke.

Po njegovoj ocjeni, ti ljudi nisu bili ni iz Podgorice ni iz Crne Gore, i bilo je očigledno da čekaju na kraj mitinga da krenu na policiju.

Oni su instruirani da naprave incident, slično kao što se to događalo u Beogradu na prethodnim demonstracijama, izjavio je u razgovoru za BBC Nebojša Medojević.