Regija
0

Crna Gora značajna tranzitna država za šverc droge

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Crna Gora je značajna tranzitna država za droge koje idu ka centralnoj i zapadnoj Evropi, ocijenio je State Department u novom izvještaju o kontroli droga, čije dijelove danas prenose podgoričke "Dnevne novine".

U dokumentu se navodi da su skank iz Albanije i heroin iz Afganistana najčešće droge koje se krijumčare preko crnogorske teritorije.

Ukazuje se da se Crna Gora koristi i za kanale za švercanje kokaina iz Južne Amerike. Kokain se švercuje morskim i zračnim putem iz Južne Amerike u Crnu Goru, uz povećano učešće crnogorskih građana, bilo kao organizatora ili kurira, navodi se u izvještaju.

Washington ukazuje na to da je, iako je Crna Gora velika ruta za krijumčarenje droge, količina zaplijenjene droge na njenoj teritoriji niska. Prošle godine zaplijenjeno je 563 kilograma marihuane, 3,1 kilogram heroina, 355 grama kokaina, 139 grama sintetičke droge i 109 grama hašiša.

Većina droge je zaplijenjena na kopnenim graničnim prijelazima, ali je bilo zapljena i u lukama i na aerodromima, piše u dokumentu, prenio je Tanjug.

Navedeno je da je Crna Gora usvojila zakon o sprečavanju i zloupotrebi droga prošle godine kako bi kompletirala nacionalno zakonodavstvo u toj oblasti.

Službenici za provođenje zakona, kako se navodi u izvještaju, postaju proaktivniji u borbi protiv mreža za ilegalnu distribuciju droga.