Regija
0

Crna Gora će podržati Jeremićevu kandidaturu

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da će podržati kandidaturu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a.

"Kao dva dobra susjeda, trebamo poslati lijepu poruku cijeloj regiji. Iz tog razloga Crna Gora će podržati kandidaturu Jeremića", izjavio je Vujanović u izjavi za televiziju B92, ističući kako Srbija i Crna Gora imaju dobre odnose.

Vuk Jeremić, koji se trenutno bavi diplomatskim aktivnostima u New Yorku, rekao je da će mnoge države podržati Srbiju u izborima za predsjednika Generalne skupštine UN-a.

Naglasivši kako je funkcija predsjednika Generalne skupštine UN-a velika šansa ne samo za Srbiju nego i za zapadni Balkan i cijelu regiju, Jeremić je izjavio da je "to odlična prilika za promociju državnih interesa i interesa regije".

Jeremić je istakao da je svjestan problema koje je Srbija doživjela s razvijenim zemljama u toku borbe za teritorijalnu cjelovitost, ali da sve te zemlje poštuju Srbiju i da će pokazati takav stav i tokom izbora za predsjednika Generalne skupštine UN-a, prenijela je agencija Anadolija.

Postoji i kandidatura Litvanije za predsjednika Generalne skupštine UN-a, čiji će se izbori održati sredinom juna ove godine.