Regija
1

CIK: Na tri biračka centra u sjevernoj Mitrovici glasalo 22,38 posto birača

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na ponovljenom glasanju u tri biračka centra u Sjevernoj Mitrovici danas je glasalo 5 231 ili 22,38 posto upisanih birača, saopćila je Centralna izborna komisija Kosova.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je kazala da je među tim brojem glasača i 997 uslovnih glasova.

Daka je na konferenciji za novinare saopćila i da je usvojena preporuka misije OSCE-a na Kosovu da se prebrojavanje glasova obavi u Centru za prebrojavanje i rezultate, a ne kako je bilo predviđeno na glasačkim mjestima.

“Centralna izborna komisija Republike Kosovo je u saglasnosti sa ovlaštenjima koje ima prema Zakonu o opštim izborima I na osnovu preporuke OSCE-a donijela odluku da se procedure nakon zatvaranja biračkih mjesta obave u Centru za prebrojavanje I rezultate”, kazala je Daka.

CIK je takođe zatražio od Opštinske izborne komisije i svih glasačkih odbora da zajedno sa izbornim materijalom dođu u Centar za prebrojavanje u Kosovu Polju, kraj Prištine, kako bi obavili sve procedure koje predviđa zakon.

“Dio tog materijala je već stigao u južni dio Mitrovice, odakle će se cijeli materijal prebaciti u Kosovo Polje u Centrar za prebrojavanje", kazala je.

Inače, cijeli izborni proces je protekao regularno i bez problema.

Preliminarni rezultati očekuju se večeras.

CIK