Složni po ovom pitanju
78

Centralna proslava godišnjice Oluje u Kninu, hrvatski vrh uputio nedvosmislene poruke Srbiji

T. K.
Andrej Plenković, premijer Hrvatske (Foto: Pixsell / Zvonimir Barisin)
Andrej Plenković, premijer Hrvatske (Foto: Pixsell / Zvonimir Barisin)
U Hrvatskoj se danas obilježava 28. godišnjica vojno-redarstvene operacije "Oluja", Dan hrvatskih branitelja te se proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.
Umjesto na stadionu NK Dinara, središnje obilježavanje danas se održava pod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu, zbog najave lošeg vremena.

Obilježavanju prisustvuju državni vrh, a okupljenim građanima obratio se predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je naveo da je Oluja ključna operacija u Domovinskom ratu koja je označila kraj projekta veliko-srpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku.

"Osloboditi tada ogroman dio okupiranog područja nakon uspješnih operacija prije Oluje značilo je vratiti Hrvatsku u normalan život. Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku historiju, slobodu i demokratiju", kazao je Plenković.

Jasno je naglasio da Hrvatska nikada neće dopustit nikome da ospori Oluju, temelj hrvatske slobode.

"Jasno poručujemo svima, osobito onima koji su to jučer govorili, Oluja je temelj hrvatske slobode, Hrvatska nikada nikome neće dopustiti na Oluju, na hrvatske branitelje, vojnike i policajce", rekao je.

Srbiji je poručio kako Hrvatska nikad neće prihvatiti optužnice protiv onih koji su učestvovali u Oluji.

"To tako neće ići i to se neće desiti", naglasio je.

Prisutnima se obratio i predsjednik Zoran Milanović, koji je prvo čestitao predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na "borbi" protiv ozvučenja s kojim je bilo problema tokom njegovog obraćanja. Milanović je istakao da je pobjeda u velikoj akciji bila teška.

"Pobjeda je bila velika i bila je teška. Istina treba biti izrečena u cjelini, hrvatska pobjeda je omogućila Dejtonski mirovni sporazum. Bez poraza tadašnjeg neprijatelja ne bi bilo ništa od francuskih i britanskih bombardera koji su uzaludno udarali po neprijatelju nekoliko sedmica", rekao je.

Milanović je naglasio da to vidi kao svoju dužnost i da to sve vrijeme ponavlja, kako bi sami sebe više poštivali. Poručio je da je Hrvatska vodila rat pametno te da su ljudi, koji su vodili rat, bili lukavi.

"Naši saveznici i prijatelji su ljudi koji su nam, dok se Hrvatska pripremala za kraj rata, pisali planove o tome da Hrvatska bude uređena po planu Z4. To bi bilo jako loše rješenje i nije prihvaćeno samo zato jer tadašnji protivnik nije pristao, na vlastitu katastrofu i štetu. U ovaj kraljevski grad hrvatska je vojska ušla kad u njemu više nije bilo nikoga", poručio je Milanović.

Najviši državni dužnosnici i predstavnici gradova položit će vijence kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Isto će učiniti predstavnici porodica nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruženja iz Domovinskog rata.

Nakon središnje svečanosti služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.