Priključenje EU
0

Bruxelles bi mogao otvoriti pregovore s Makedonijom

FENA
Evropska komisija je u petak ocijenila kako je moguće da će ove godine preporučiti otvaranje pregovora s Makedonijom o priključenju Evropskoj uniji ako se riješi spor s Grčkom oko imena ove zemlje.
"Vidim mogućnost da Komisija, kasnije ove godine, preporuči ne samo status kandidata nego i otvaranje pregovora o priključenju" za neke zemlje zapadnog Balkana, izjavio je za štampu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Jedna od tih zemalja bi mogla biti Makedonija", dodao je on.

"Izbori u ovoj zemlji su se dobro odvijali", ocijenio je Fuele povodom prijevremenih općih izbora na kojim je upravo pobijedila konzervativna koalicija na vlasti u Makedoniji.

"Nadamo se da će pitanje imena zemlje biti riješeno, postoji raspoloženje za to", ocijenio je povjerenik na konferenciji za štampu posvećenu ulasku Hrvatske u EU u julu 2013., javio je AFP

Atina blokira međunarodno priznanje i integraciju Makedonije u EU i u NATO pod tim imenom jer smatra da ono pripada njenoj baštini. Posredovanje UN-a do sada nije dalo rezultata. "Nadam se da će ove dvije zemlje naći rješenje", kazao je u petak Fuele.