Jugoslovenski avion
79

Branitelji u Puli spriječili trenažno letenje avionom s oznakon JNA: Budi ružne uspomene

Klix.ba
Branitelji u Hravtskoj pobunili su se nakon obavijesti da će se nekoliko dana u Pli obavljati trenažno letenje aviona koji je služio za školovanje jugoslavenskih pilota

"Dragi prijatelji, obavještavamo vas da će se u zračnoj luci Pula i neposrednoj okolici odvijati trenažno letenje zrakoplova SOKO G-2 Galeb koji je u privatnom vlasništvu. G-2 je višenamjenski školski zrakoplov s mlaznim motorom koji se vrlo često koristio za školovanje vojnih pilota u bivšoj državi. Termini letenja su sljedeći: 15. 2. - 18. 2. 2019. -09:30 - 10:30 -12:00 - 13:00 -15:00 - 16:00

Planirani odlazak zrakoplova jest 18. 2. u 17 sati", napisali su na svojoj Facebook stranici.

Slovenski mediji objavili su danas da je na zračnoj luci Pula prizemljen jedan od jugoslavenskih Galebova koji je trebao letjeti nad Pulom.

Kako piše 24ur, avion je imao sve potrebne dozvole, ali je let nad Pulom zaustavljen zbog pritužbi hrvatskih ratnih veterana. Avion je sletio na pulski aerodrom, a fotografija se proširila društvenim mrežama, nakon čega je reagiralo Udruženje hrvatskih ratnih veterana. Protestvovali su, kako javlja 24ur, zbog oznake JNA na avionu koja, kako su rekli, "budi ružne uspomene".

Primož Jovanović, pilot i poznanik vlasnika aviona kazao je da je isti avion već više puta učestvovao na mitinzima u Hrvatskoj i da do sada nikada nisu imali problema, prenosi Index.hr.

"Radi se o avionu koji nikada nije učestvovao u ratu. A i da je, to je dio naše zajedničke povijesti. Po svijetu lete i avioni s nacističkim oznakama pa nikad ne dolazi do incidenata", kazao je.