Regija
1

Brammertz traži regionalnu saradnju

Anadolija
Serge Brammertz
Serge Brammertz
U okviru zvanične posjete Beogradu glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz sastao se danas sa premijerom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Brammertz je izjavio da je saradnja sa Srbijom odlična, te da u "tom smislu nema neriješenih pitanja".

Na osnovu obećanja koje je dobio, Brammertz je kazao da će u narednim danima doći do raskrinkavanja mreže jataka haških optuženika.

Glavni tužilac Haškog tribunala naglasio je da bi saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine po pitanju ratnih zločina mogla biti bolja, te najavio da će tim povodom sljedeće sedmice posjetiti Sarajevo.

Brammertz je potvrdio da će sve informacije prezentirati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih naroda, te da će taj izvještaj biti okončan sredinom decembra ove godine.

"Za okončanje postupka u Hagu, veoma je bitna regionalna saradnja. Postavljanje tužioca za vezu u Hagu dalo je rezultate", rekao je Brammertz.

Serge Brammertz istakao je da je od srbijanskih zvaničnika dobio uvjeravanja u smislu dalje saradnje s Haškim tribunalom. To podrazumijeva i dostavljanje dokumentacije koju traži Tribunal, a koja je neophodna za dovršetak procesa koji se trenutno vode u Hagz.

"Premijer Dačić mi je saopštio da će, kao i u prethodnom mandatu u svojstvu ministra unutrašnjih poslova, nastaviti saradnju sa našom kancelarijom. Isto mi je potvrdio i potpredsjednik Vučić u smislu saradnje sa obavještajnim službama. Mogu da zaključim da će se saradnja sa Beogradom nastaviti kao i do sada", zaključio je Brammertz.