Postignut dogovor na Kosovu
0

Boris Tadić: Srbija neće ratovati

Sarajevo-x.com
Boris Tadić (Foto: Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić apelovao je danas na prisebnost svih povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji i poručio da Srbija neće ratovati i da probleme treba riješiti diplomatskim putem, objavio je Blic. U večernjim satima postignut je dogovor o povlačenju ROSU-e u Prištinu i o deblokadi puteva.

Veoma napeta situacija bila je danas na prelazu Brnjak. Teško je ranjen jedan kosovski specijalac, a izrešetano je nekoliko srpskih vozila. Nije poznato ko je prvi zapucao, izvijestila je RTS. U sukobima je povrijeđeno više osoba.

ROSU se treba povući do srijede

Nakon višesatnih pregovora postignut je dogovor da se do srijede ujutru specijalna jedinica kosovske policije ROSU povuče u Prištinu i da se uklone sve srpske blokade puteva na sjeveru Kosova.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio na prelazu Jarinje da se dogovorio s komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom.

Stefanović je novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administrativnoj liniji sa Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti.

"Predstoji teška noć"

Oni su radili na njima prije nego što je kosovska jedinica ROSU pokušala da preuzme prelaze.

"Dogovor će biti izvršen do sutra ujutru. Predstoji teška noć i nekome može pasti na pamet da ponovo jedinice ROSU krenu ka sjeveru", upozorio je Stefanović i pozvao okupljene Srbe na sjeveru Kosova da budu budni i dežuraju da se to ne bi desilo.

Manje grupe ljudi okupile su se s obje strane mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici okupile, a u blizini mosta raspoređene su snage KFOR-a, dok je po gradu pojačano prisustvo EULEX policije.

Tači zakazao konferenciju za novinare

Hašim Tači, premijer Kosova, danas je izjavio da Specijalne jedinice Kosovske policijske službe ostaju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Thachi će večeras održati pres-konferenciju, saopćio je njegov kabinet.

On će govoriti o "akciji specijalnih jedinica Policije Kosova za uspostavljanje reda na sjeveru zemlje".

Tadić apelovao na prisebnost

U međuvremenu reagovao je i predsjednik Srbije Boris Tadić koji je apelovao na prisebnost svih povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji, javlja Blic.

Tadić je poručio da Srbija neće ratovati i da probleme treba riješiti diplomatskim putem. Istakao je da je akcija Prištine sprovedena sa ciljem da se ovlada sjeverom Kosova, upozorivši da svi oni iz međunarodne zajednice, koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj dio Evrope u nesagledive rizike.

Podsjetimo, Specijalne jedinice kosovske policije ROSU zauzele su noćas administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, dok su ih Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da spriječe da preuzmu prelaz Jarinje. Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina EULEX-a.