Regija
0

Bivši čelnici hrvatskih željeznica uhapšeni zbog pronevjere

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bivši direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak danas je uhapšen s još dvije osobe zbog pronevjere u toj državnoj firmi, doznaje se od izvora bliskog hrvatskoj policiji i USKOK-u.

Neslužbeno se doznaje da su uz Kobaka uhićeni bivša direktorica tvrtke AGIT, kćeri poduzeća HŽ Cargo, Biserka Robić te komercijalni direktor AGIT-a Andrija Sarić.

Svi osumnjičeni uhićeni su u Zagrebu, a riječ je o prvom značajnijem slučaju koji USKOK vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP).

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba ovu informaciju nije željela potvrditi ali ni opovrgnuti, dok je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec kazao da sve informacije o ovom slučaju treba dati USKOK.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić kazao je da uhićenja ne može potvrditi te da po novim odredbama ZKP-a nije niti dužan davati takve informacije.

I glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan kaže da o uhićenjima nema nikakve službene informacije.

"No, ako je u pitanju tvrtka AGIT, mogu reći da je Ministarstvo nadležnim institucijama proslijedilo informacije iz poslovnih knjiga koje su ukazivale na moguće malverzacije", kazala je Halužan.

Kobak je smijenjen u februaru ove godine, nakon medijskih napisa da je s bivšim direktorom Željeznica Srbije dogovarao krađu tri miliona eura.

No, Kobak je nakon smjene odbacio takve tvrdnje i medijske napise da je HŽ poslovao preko inozemnih "off shore" tvrtki te najavio tužbe protiv novinara, rekavši da su "medijski napadi" na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s "nekih drugih problema" u HŽ-u.

Opsežnu istragu o pranju novca u HŽ-u USKOK je pokrenuo u februaru ove godine, zbog sumnje da je "AGIT" godinama plaćala nepostojeće fakture čime je država oštećena za gotovo 25 miliona kuna. Toliko je navodno završilo na računima off shore tvrtki u raznim zemljama.