Iskorak srbijanskog pravosuđa
1

Bivši čelnici DB-a osuđeni za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića

FENA
Vuk Drašković
Vuk Drašković
Viši sud proglasio je trojicu bivših čelnika Državne bezbjednosti (DB) Milana Radonjića, Stevana Bastu i Ratka Romića krivim zbog pomaganja u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi 2000.

Kako saznaje B92, bivši šef centra DB-a u Beogradu Milan Radonjić osuđen je na osam godina zatvora, a načelnici službi u DB-u Stevan Basta i Ratko Romić na po sedam godina.

Sutkinja Tatjana Sretenović rekla je tokom obrazlaganja presude da je veliki broj dokaza bio izveden u ovom postupku, što je utjecalo da proces traje duže. Ona je navela da je vijeće jednoglasno odlučilo da su trojica čelnika krivi.

"Riječ je o teškom krivičnom djelu", kazala je Sretenović i dodala da su njihovi iskazi bili neuvjerljivi. Lider SPO-a Vuk Drašković je, nakon izricanja presude, za B92 izjavio da neće tražiti odštetu od države. On je također istakao da je zadovoljan današnjom presudom Višeg suda.

Drašković je naveo i da se nada će se poslije ove presude brzo stići i do presude za ubistvo Slavka Ćuruvije. Vladimir Gajić, punomoćnik Vuka Draškovića, izjavio je da presuda bivšim pripadnicima beogradskog Centra državne bezbjednosti predstavlja veliki korak srbijanskog pravosuđa.

"Iznenađen sam time što je Viši sud u Beogradu smogao snage da ovako presudi. Smatram da je ovo veliki korak srbijanskog pravosuđa", kazao je Gajić.

Ovo je, rekao je Gajić poslije izricanja presude, i "pokušaj da se sa države Srbije skine ljaga zbog svega onoga što je ta državna bezbjednost radila u našoj historiji posljednjih 65 godina. Prema njegovom mišljenju, kazne su primjerene, jer su odgovor na krivično djelo pokušaj ubistva.

"Sutkinja ih je osudila zbog pripremnih radnji koje su preduzeli radi ubistva Draškovića, i kazna je neka sredina između minimalne i maksimalne u ovakvim slučajevima", rekao je Gajić.

"Ovo je korak i da se jednom zauvijek spriječe visoki državni činovnici da učestvuju u pokušajima likvidacija, u ovom slučaju Vuka Draškovića, ali i novinara i ostalih slučajeva koji, nažalost, do danas nisu rasvijetljeni", kazao je Gajić.

Radonjić, Romić i Basta optuženi su da su davali savjete atentatorima i prikupljali podatke radi "eliminiranja" Draškovića kao političkog protivnika vlasti Slobodana Miloševića.

Romić i Basta su album s fotografijama Draškovićevog stana u Budvi dali Radonjiću, koji je album posredno dao izvršiocima atentata, pripadnicima Jedinice za specijalne operacije Leonidu Milivojeviću, Branku Berčeku i Nenadu Iliću, koji su u odvojenom procesu osuđeni na višedecenijske kazne za to krivično djelo.

Na Draškovića je 15. juna 2000. godine oko 23.30 sati ispaljeno osam metaka iz pištolja s prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula s lijeve i desne strane glave i on je sa lakšim povredama preživio atentat.