Regija
2

Bivši ambasador EU u Skoplju: U Makedoniji trenutno ne funkcioniše demokratija

Anadolija
Bivši ambasador Evropske unije u Makedoniji Ervan Fuere, prilikom ovosedmične posjete Makedoniji, izjavio je kako političku krizu u toj zemlji trebaju riješiti politički lideri, kao i da u Makedoniji trenutno ne funkcioniše demokratija zbog čega je potrebno da se u rješavanje krize uključi međunarodna zajednica.

Uzimajući za primjer Bosnu i Hercegovinu, za koju kaže da se suočava sa brojnim problemima, ali da u njoj i dalje postoji politički dijalog, Fuere je poručio kako je u Makedoniji taj dijalog uništen. Podsjetio je na činjenicu kako je Makedonija jedina zemlja na Balkanu koja, prema izvještaju Fredoom Haousea, spada u kategoriju neslobodnih zemalja. Bivši ambasador EU u Makedoniji u razgovoru za Anadolu Agency kazao je da je međunarodna zajednica, posebno EU, podsticanjem stranačkih pregovora pokušala vratiti demokratski proces u Makedoniju, ali da to makedonski političari nisu ispoštovali.

"Prošle godine, Dogovorom iz Pržina (gogovor za prevazilaženje političke krize, op.a.), međunarodna zajednica je pokušala vratiti demokratiju u Makedoniji, ali vladajuće partije ponovo nisu ispoštovale svoje obaveze", kazao je Fuere. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji i o protestima koji su počeli prije tri nedjelje, a kojima građani žele iskazati nezadovoljstvo odlukom o aboliciji političara protiv kojih se vode krivični postupci, bivši ambasador EU je kazao kako je predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov tom odlukom prekršio međunarodne ponude. Fuere je ustvrdio da je ta odluka donesena na nagovor vladajućih političkih stranaka.

"Mislim da je ta odluka predsjednika u cjelosti usmjerena protiv vladavine prava i da pokazuje nedostatak poštivanja pravde od nosioca najviše funkcije u državi. Abolicija visokih državnih funkcionera pokazuje nepoštovanje osnovnih demokratskih standarda”, izjavio je Fuere, apelujući na povlačenje pomenute odluke što prije, a zbog budućnosti zemlje, i pozvavši sve političke aktere da sprovedu Sporazum iz Pržina.

U vezi sa kritikama od makedonskih zvaničnika upućenih ambasadorima nekoliko evropskih zemalja zbog intervencija u unutrašnje probleme te države, Fuere je poručio kako oni koji to izjavljuju ne razumiju prirodu diplomatije i zaboravljaju da je Makedonija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. "Diplomati imaju pravo upozoravati vladu koja ne uspijeva ispuniti svoje dužnosti i obaveze", poručio je Fuere.