Regija
16

Beograđani podržali zabranu prodaje alkoholnih pića

Anadolija
Beograd
Beograd
Nakon odluke o ponovnom uvođenju zabrane prodaje alkoholnih pića između 22 i 06 sati stanovnjci glavnog grada Srbije, Beograda, uglavnom su podržali takvu odluku, javio je dopisnik agencije Anadolija.

"Ako pitate nekog roditelja da li će dijete nakon ponovne odluke o zabrani prodaje alkohola poslije 22 sata malo bezbednije da izlazi u grad ili je nemiran zbog toga, reći će vam da je sada za nijansu mirniji", rekao je član Gradskog vijeća Beograda Milan Popović, obrazlažući razloge zbog kojih je gradski parlament donio odluku o zabrani prodaje alkoholnih pića između 22 i 06 sati.

"Ova odluka obradovala je svakog roditelja, jedino se trgovci bune“, rekao je Popović.

"Da li je bitnije što će se ugasiti neka manja radnja ili zdravlje i bezbjednost građana, trgovci se nisu pobunili kada je donešen zakon o zabrani konzumiranja alkohola tokom vožnje automobila", upitao je Popović i potvrdio da je gradska vlast ovu olduku donijela nakon konsultacija sa trgovcima i zanatlijama.

On je napomenuo da je alkoholna pića i dalje moguće kupiti prije 22 sata.

"Vi i dalje možete da kupite alkohol pre 22 sati , odete kući, restoran kafić i konzumirate piće neogrančeno ali ne možete u prodavnici ili nekoj trgovini da kupite poslije 22 sata. Ja mislim da je to sasvim normalno", objasnio je Popović.

On je istakao da je prilikom primjene prve odluke od 2011. godine, a što su, podvukao je, utvrdile relevantne državne insitucije kao što su policija i zdravstvene ustanove, za 40 posto smanjen broj prestupa koje su učinili ljudi pod dejstvom alkohola. Među maloljetnicima 25 posto.

"To je, siguran sam, dovoljan razlog da neko ko je odgovoran prema građanima donese takvu odluku i to je potpuno prirodno“, ocjenio je on istakavši da nije u pitanju praćenje standarda na istoku i zapadu nego je to "praksa pokazala".

Popović je precizirao da se odluka ne odnosi na ugostiteljske objekte i ona će biti donešena kasnije zbog niza usklađivanja sa drugim zakonskim propisima.

Odluku gradskih vlasti srbijanske prijestonice podržavaju i organizacije koje se bave žrtvama nasilja u porodici.

Koordinatorka sigurnih kuća u i Savjetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević pozdravlja odluku rekavši da je ona dobra zbog, kako je rekla, činjenice da je alkohol jedan od glavnih uzroka nasilja u porodici.

"Ima muškaraca koji nisu pijani, a čine nasilje. Prema tome ako je alkohol dostupan svima i u svako doba i svako može da ode na kiosk i kupi naravno da je mogućnost opijanja i incidenata apsolutna veća“, ukazala je Stanojević.

Iznoseći podatak da je u Srbiji ove godine bilo 29 slučajeva sa fatalnim ishodom zbog nasilja u porodici ona je rekla da je protiv zabrana, ali da ovu odluku smatra dobrom

"Zabrana je nešto što treba da pomogne da se ova situacija sa nasiljem smanji. Naši rezultati pokazuju da se nasilje dešava uglavnom noću, kad je nasilnik alkoholisan i da žena koja je žrtva teže može da se odbrani od nasilnika alkoholičara jer jasno je da ona ne može njemu ništa da objasni ili približi jasan stav“, rekla je predstavnica Savetovalištva za žrtve nasilja u porodici dodavši da ova zabrana može da da pozitivne rezultate.

"Nasilnik alkoholičar nije svestan stanja u trenutku kad izbaci ženu i djecu na ulicu. Ovo će da da dobre rezultate i po nas", ocjenila je ona.

Građani Beograda podržavaju odluku lokalnih vlasti, mlađi smatraju da može da pomogne ali da je opijanje stvar slobodnog izbora.

"Super, izvanredna svar, neće baš ugostitelji to prihvatiti. Omladina pretjeruje mada ako žele oni će nabaviti i prije toga.Time će se isključiti mogućnost da se tokom noći kao u svim kulturnim zemljama i kod nas ne prodaje alkohol“, ocjenjuje srednjovječni gospodin.

Sa ispravnošću te odluke se slaže još jedna sagovornica dodajući da omladina poslije deset uveče traži alkohol.

"Omladina ne treba da pije, trebalo bi malo i kontrola te pijane omladine, a ne samo alkohol“, preporučila je.

"Kako će da uživaju ovi mladi.Možda je ta odluka dobra, a možda nije. Meni je svejedno, ja ne pijem“, kazala je stanovnica Beograda.

Odlukom Skupštine grada Beograda koja je usvojena na sjednici prije dva dana ponovo je uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 do 6 sati ujutru. Odluka je donijeta na osnovu izmjene Zakona o trgovini kojim je lokalnoj samoupravi dato pravo da sama reguliše vrijeme, način i mjesto prodaje alkoholnih pića. U odluci je precizirano da se zabrana ne odnosi na vrijeme novogodišnjih praznika i 13. i 14. januara.

Ova odluka Skupštine grada stupa na snagu osam dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Beograda”.

Ustavni sud Srbije je svojevremeno proglasio Odluku grada Beograda o zabrani prodaje alkoholnih pića neustavnom. Novu odluku o zabrani sinoć je osudila Liberalno-demokratska partija (LDP).