Vuk Jeremić
0

"Beograd se zalaže za teritorijalnu cjelovitost BiH"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Srbija će nastaviti da se zauzima za teritorijalnu cjelovitost BiH, kao i svih država članica UN, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Učinićemo sve da se transparentnim, prijateljskim i konstruktivnim angažmanom sa svim činiocima u BiH posvetimo pronalaženju rješenja za probleme koje u BiH postoje", rekao je Jeremić Srni.

On smatra da BiH treba da ide brže ka Evropskoj uniji.

"To je zemlja u kojoj očuvanje mira i stabilnosti ima i te kako važne reperkusije na mir i stabilnost čitavog regiona", rekao je Jeremić i naglasio da je BiH najvažniji susjed Srbiji. 

Prema njegovim riječima, imperativ je angažovati se na način da BiH ne zaostane iza ostalih država zapadnog Balkana na putu ka  punopravnom članstvu u EU.

Jeremić je istakao da će Srbija, bez miješanja u unutrašnje prilike BiH,  učiniti sve da se postigne dogovor tri naroda i dva entiteta.

"U okviru našeg angažovanja, princip poštovanje Dejtonskog sporazuma i dejtonskih normi za Srbiju je od presudne važnosti. Ono o čemu se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta je nešto što će Srbija podržati", poručio je Jeremić.
On je rekao da je situacija u BiH u kontekstu stabilnosti na Balkanu bila tema svih razgovora koje su  vodili on i drugi državni rukovodioci sa svojim međunarodnim sagovornicima.

"Naš zajednički strateški i istorijski cilj je integracija cijelog zapadnog Balkana u EU" , naglasio je Jeremić.