Transparenti, cvijeće i razglednice
2k

FOTO / Beograd i Novi Sad obilježili 20. godišnjicu opsade Sarajeva

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Incijativa mladih za ljudska prava u Begoradu te neformalna aktivistička grupa "Građani" u Novom Sadu danas su obilježili 20. godišnjicu od početka opsade Sarajeva.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
U Beogradu su građanima dijeljene rezglednice sa izjavama Sarajlija koje govore kako su živjeli tokom opsade grada. Na razglednicama je napisano kako su građani Sarajeva izgubili vjeru i savjesnost ljudi te kako su zaboravili koristiti riječi "sreća, sloboda, bratstvo i jedinstvo".

Prema riječima predstavnika Inicijative mladih za ljudska prava, cilj akcije je bio prikazati Beograđanima pravu istinu o ratu i činjenice od kojih pojedini okreću glavu. Predstavnica Inicijative Maja Mićić je rekla da kod nekih pominjanje Sarajeva budi nostalgiju, dok drugi misle da se radi o "teoriji zavjere protiv Srba". Mićićeva je rekla da to pokazuje da ni 20 godina poslije srbijanska javnost nije svjesna šta se događalo tokom opsade iako je Beograd samo pet sati putovanja udaljen od Sarajeva. Ona je dodala da neki smatraju da je pominjanje uloge Srbije udar na srpski narod i državu.

Također, Nevladina organizacija "Žene u crnom" održala je protestnu akciju povodom 20 godina od početka opsade Sarajeva, pišu Nezavinse novine.
Neformalna aktivistička grupa "Građani" danas je na glavnom trgu u Novom Sadu razvila veliki transparent na kome je pisalo "Sećaš li se Sarajeva?" i na njega položila bijele ruže. Ovim performansom obilježena je dvadesetogodišnjica opsade Sarajeva i građanima upućena poruka o neophodnosti razvijanja kulture sejćanja. Danas je Sarajevo bilo u Novom Sadu.