Regija
0

Beograd će tražiti izručenje Paravinje

SRNA
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će najkasnije u ponedjeljak podnijeti zahtjev za izručenje Srbiji Dragana Paravinje, koji je pred srpskim pravosuđem osuđen za silovanje i pokušaj silovanja, ali će se saglasiti da on bude izručen državi gdje je počinio teže krivično djelo.

Paravinja je pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji, osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Ministarstvo pravde Srbije saglasiće se da, u skladu sa evropskim konvencijama Dragan Paravinja, koga potražuje i Hrvatska i BiH, bude izručen zemlji u kojoj je počinio teže krivično djelo. 

Interpol Sarajevo juče je obavijestio Ministarstvo pravde Srbije da je Paravinja uhapšen 26. juna na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu. 

Interpol Zagreb je raspisao međunarodnu potjernicu za Paravinjom radi dovršenja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo pokušaja silovanja, i to 28. juna 2010. godine. 

Vozač kamiona Dragan Paravinja je uhapšen 26. juna u okolini Srpca, u Republici Srpskoj, nakon četvorodnevnog bjekstva, pošto je osumnjičen da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić iz Drniša, u Hrvatskoj, i da je njeno tijelo bacio u rijeku Krku.

Policija još nije pronašla tijelo Bilićeve.