Uskoro stiže i u BiH
1

Ban Ki-moon stigao u Ohrid

SRNA
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon doputovao je večeras u Makedoniju u okviru balkanske turneje.

Generalnom sekretaru UN domaćin će biti makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, a u Skoplju će se sastati i sa premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom parlamenta Trajkom Veljanoskim. Zvanični susreti predviđeni su za sutra u Skoplju, prenose makedonski mediji.

Makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će generalnog sekretara UN tokom posjete Skoplju informisati o tome šta je Makedonija postigla od nezavisnosti do danas, o izgradnji multietničkog društva i doprinosu regionalnom razvoju i dobrosusjedskim odnosima.

Ban Ki-moon će posebno biti obaviješten o makedonskom konstruktivnom pristupu i o spremnosti da se što prije pronađe prihvatljivo rješenje za spor sa Grčkom oko imena, dodaje se u saopštenju.

Sa Ban Ki-moonom u Makedoniji će boraviti i njegov specijalni izaslanik za spor između Atine i Skoplja Metju Nimic koji će, kako je najavljeno u New Yorku, o razgovorima sa makedonskim državnim vrhom poslije Banove posjete Makedoniji obavijestiti predstavnike grčke vlade.

Generalni sekretar UN u Ohrid je doputovao iz Prizrena gdje je posjetio Sabornu crkvu Svetog Đorđa, katoličku crkvu i Sinan Pašinu džamiju.

Nakon Makedonije odlazi u posjetu BiH kojom završava višednevnu balkansku turneju.