Regija
0

Bajramska poruka muftije Hasanovića: Ojačati vjeru i nadu

FENA
Aziz ef. Hasanović
Aziz ef. Hasanović
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović uputio je danas poruku povodom Kurban-bajrama svim muslimankama i muslimanima, zaželivši im Božji blagoslov te da u zajedništvu svoje obitelji i zajednice upotpune te odabrane dane i ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra, javila je agencija Hina.

Pedsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj čestitao je riječima: "Bajram šerif mubarek olsun".

U bajramskoj poruci za 2013., odnosno 1434. godinu islamskog kalendara, muftija Hasanović istaknuo je da su dani kada se milioni vjernika okupljaju na najsvetijim mjestima muslimana kako bi obavili petu islamsku dužnost - hadž te pokazali snagu i sliku zajednice muslimana, koja "predstavlja više od milijardu i petsto hiljada stanovnika ove planete" - prilika za podsjećanje na univerzalne poruke odaslane s tih svetih mjesta.

Te su poruke, dodaje, inspiracija muslimanima, odgajaju ih i vode kroz život.

"Arefat mjesto, gdje se okupljaju muslimani uoči Bajrama, ima svoje posebnosti o kojima moramo promišljati baš onako kako je promišljao praotac svih ljudi Adem a. s.. Njegova spoznaja na tom mjestu ukazuje na mnoge činjenice, a prije svega da je bolje spoznati Boga danas nego sutra. Moramo se potruditi razumjeti vlastitu prolaznost a Božju vječnost te dunjalučku prolaznost iskoristiti za ahiretsku trajnost", dio je muftinijne poruke.

Istodobno, ističe on, "moramo shvatiti da smo grješni, ali isto tako i biti spremni preuzeti odgovornost i tražiti oprosta od Uzvišenog Stvoritelja kako je to onomad Adem a.s. učinio".

U poruci stoji i kako okupljanje na Arefatu u isto vrijeme svih hodočasnika, s istim bijelim odijelom (ihramom) ukazuje na jednakost bez obzira na rod, spol, boju kože, naciju, porijeklo, dunjalučki položaj i slično.

Iz toga proizlazi Božji princip bogobojaznosti (takwa) jer Svevišnji nam poručuje da su najodabraniji oni koji se Boga boje.

Na istom mjestu, kaže muftija Hasanović, usvajaju se univerzalna životna načela, poput suživota i tolerancije na svim razinama, koji se postižu istinskim i iskrenim dijalogom te upućivanjem na međuljudsku solidarnost, a bez dijaloga i međuljudske solidarnosti nema društvenog napretka.

"Svi obredi hadža imaju zadaću da u nama ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra u svim segmentima. Obredi imaju svoju individualnu, ali i zajedničku dimenziju. Zajednička dimenzija ne može biti ispravna ako se ova individualna ne izvrši onako kako je to propisano. Stoga je neophodno da svaki čovjek postavi sebe kao mjeru odnosa prema drugome, da želi drugom ono što želi samom sebi, ne promišljati o drugom ono što ne bi promišljao o sebi, biti oslonac drugom, očekivati je da će i drugi biti oslonac tebi, kad želiš govoriti o manama drugih, prvo se prisjeti svojih, darivati i opraštati čak i onima koju su te uvrijedili i nepravdu učinili - poručuje Hasanović.

Na kraju poruke muftija ističe da, kada bi navedene principe čovječanstvo primijenilo u svakodnevnom životu, ne bi bilo ratova koji na najgrublji način uništavaju čovjeka, ne bi bilo gladnih i siromašnih koji moraju napuštati svoja ognjišta i krenuti trbuhom za kruhom i na tom putu gubiti živote kao što smo ovih dana mogli gledati u Lampedusi, što predstavlja civilizacijsku sramotu svakog stanovnika na zemaljskoj kugli, a poglavito onih koji obnašaju bilo kakvu odgovornu dužnost u društvu.

Muftija Hasanović pita - je li moguće da je čovjek toliko slab ili je toliko neosjećajan za drugoga te poručuje kako "molimo Uzvišenoga da naše suosjećanje prema drugima nikada ne nestane iz našega društva".

Prvi dan Kurban-bajrama je 15. oktobra a obilježava se četiri dana.