Šest godina nakon paljenja
0

Bajrakli džamija čeka obnovu, vandali još slobodni

Sarajevo-x.com
Prije šest godina za vrijejme demonstracija u Beogradu i Nišu povodom nasilja nad nealbancima na Kosovu zapaljena je Bajrakli džamija u Beogradu, jedna od najstarijih zgrada. Ipak, još uvijek se ne zna u kojoj fazi je sudski proces protiv 20 optuženih za to krivično djelo, prenosi B92.

Sudski proces protiv optuženih za paljenje džamije vođen je pred Prvim opštinskim sudom, koji je poslije reforme pravosuđa postao Prvi osnovni sud. Prema dostupnim informacijama, posljednje rošište je održano prije pola godine. Odugovlačenje sudskog procesa predstavlja sramotu za Srbiju, kazao je za B92 generalni sekretar Islamske zajednice Srbije Eldin Ašćerić.

Tokom nemira u Beogradu i Nišu prije šest godina u vandalskom činu zapaljena je zgrada, polupani prozori, uništen inventar i biblioteka sa više od 7.000 vrijednih knjiga.

Još uvijek se ne zna kada će biti održano sljedeće ročište.

"U svakom slučaju, poslije velike sramote koju je država sebi nanijela, da ne zaštiti Bajrakli džamiju, iako je za to imala mogućnosti, kao i za nišku džamiju, velika je sramota otezanje procesa protiv ljudi koji su osumnjičeni ili optuženi za učestvovanje u neredima i uništenju kulturne baštine muslimana, ali i kulturne baštine Srbije“, kazao je Eldin Ašćerić.

Iako su odmah poslije nemilog događaja sa državnog vrha Srbije stigla obećanja da će posljedice napada na Bajrakli džamiju brzo biti otklonjene, ni poslije šest godina se nije odmaklo dalje od radova na fasadi.

"Napominjem da unutrašnjost džamije u tom periodu nije ni dotaknuta, dakle nije urađeno ništa na električnim instalacijama ili unutrašnjosti, bilo je potrebno da se konzerviraju zidovi i da se se očisti od posljedica paljenja. Također, pod koji je u tom trenutku izgorio, Islamska zajednica je o svom trošku samo izbacila iz džamije jer nije imala sredstava da to odradi kvalitetno“, objasnio je Ašećerić.

Inače, u Nišu je za paljenje džamije, još jula 2005. godine jedna osoba osuđena na pet mjeseci zatvora, sedam osoba na po tri mjeseca, a dvije osobe su oslobođene.

Tadašnji prvi čovjek SUP-a Beograd Milan Obradović, zbog paljenja Bajrakli džamije je smenjen, a kao zvanični razlog bilo je navedeno da nije upotrijebio sve zakonske mjere da spreči nasilje.

Međutim, prema transkriptima snimljenih razgovora koji su vođeni na relaciji MUP–gradski SUP, Obradović nije naredio primjenu sile upravo po direktnom naređenju tadašnjeg ministra policije Dragana Jočića, prenio je B92.

Bajrakli džamija sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida, koliko ih je u tursko doba bilo u Beogradu (Putopisi Evlije Ćelebije). Prvobitno se zvala Čohadži-džamija, po zadužbinaru, trgovcu čohom, Hadži-Aliji. U vrijeme austrijske vladavine pretvorena je u katoličku crkvu kada je i srušen najveći broj džamija. Po povratku Turaka, ponovo je pretvorena u džamiju. Krajem 18. vijeka nazvana je Bajrakli džamija, po barjaku koji se na njoj isticao kao znak za jednovremeni početak molitve u svim džamijama. Zapaljena je u neredima 18. marta 2004. godine.