Dagens Nyheter
0

Avion Vlade RS-a dovozi Plavšićevu u Beograd

Sarajevo-x.com
Foto: Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter
Foto: Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter
Bilo je 10:35 sati po švedskom vremenu kada su troja policijska vozila dovezla bivšu zatvorenicu Biljanu Plavšić na aerodrom, nakon čega je ušla u avion Cessna 525 parkiran na njegovom odvojenom dijelu, piše utjecajni švedski list Dagens Nyheter.

Jedna osoba dočekala ju je zagrljajem nakon što se popela u avion, dok je ubacivan njen prtljag, a četrdeset minuta poslije avion je poletio prema Beogradu. Ostalo je nejasno da li je premijer Republike Srpske Milorad Dodik dočekao hašku osuđenicu na aerodromu i da li je on bio osoba koja ju je zagrlila, što je moguće, s obzirom na prethodne najave iz njegovog ureda.

"Biljana Plavšić jutros je prebačena na štokholmski aerodrom Arlanda. Ona je otputovala avionom nakon što u švedskom zatvoru izdržala svoju kaznu", kazao je u saopćenju Lars Nylen, glavni direktor švedskih vlasti za pitanja zatvorenika.

Cessna bi na beogradski aerodrom trebala sletjeti u 14:45 sati, a sat kasnije avion bi trebao biti vraćen u Banjaluku, piše švedski dnevnik.

Bivša predsjednica RS-a Biljana Plavšić je u zatvoru Heisenberg u Švedskoj provela dvije trećine od 11 godina zatvora na koje je osuđena zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH. U prošli četvrtak švedska vlada odlučila se, u skladu sa tamošnjim zakonima, da zbog dobrog vladanja Plavšićevu ranije pusti na slobodu. Ta vijest naišla je na zgražavanje žrtava.