Ukrali bazu podataka
46

Anonymousi iz Slovenije napali portal Nove24TV: Spriječit ćemo fašiste da unište slobodu

S.H.P.
Ilustracija:  Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Članovi hakerske skupine Anonymous provalili web portal Nova24tv koji se povezuje sa strankom SDS. U petak je predstavnik slovenskog ogranka ove grupe na Twitteru objavio link koji vodi do datoteka s 3,6 gigabajta povjerljivih podataka korisnika slovenskog informativnog portala Nova24TV.

Kazali su kako posjeduju 116 gigabajta podataka, te da sada objavljuju samo prvi dio.

"Ovo je samo zagrijavanje, spriječit ćemo ove fašističke kriminalce da unište slobodu i demokratiju", napisali su.

Članovi hakerskog napada uspjeli su kopirati cijelu bazu podataka. Dobili su podatke o svim registriranim korisnicima, njihove e-mail adrese, IP adrese, imena, nadimke i vrijeme prijave.

"Objavljivanjem ovih informacija u osnovi su otkrili identitet mnogih korisnika portala Nova24TV. Kao što pokazuje brzi pregled sadržaja baze podataka, ona također sadrži lozinke, ali u šifriranom obliku, pa njihova direktna zloupotreba nije moguća. Anonymous ne krije da im je namjera bila naštetiti desnici, jer je u tweetu opisuju kao 'fašističke kriminalce' koje mora zaustaviti cilj 'uništavanja slobode i demokratije'", napisao je istraživač sigurnosti Matej Kovačič, na forumu zajednice Slo-Tech.

Dodaje da se upad desio prije više od pola godine, te da niti jedan od objavljenih podataka nije mlađi od ovog januara.

"Uz to, kopija podataka pokazuje da je provedena krajem januara ove godine. Postavlja se pitanje je li Nova24TV tada možda otkrio incident i da li su o tome obavijestili pogođene pojedince, kao što bi po svemu sudeći morali učiniti u skladu s GDPR-om u tako ozbiljnom slučaju ", pita se Kovačič.

Prije dvije sedmice hakeri su na svom Twitter profilu označili premijera Janeza Janšu, predsjednika Boruta Pahora, ministricu poljoprivrede Aleksandru Pivec i ministra vanjskih poslova Anže Logar i na post napisali kako se od početka globalne pandemije koronavirusa, pratili kako su vlade širom svijeta počele zloupotrijebljavati svoju moć kako bi ograničile slobodu svog naroda.

"Neke vlade koriste i još uvijek koriste pandemiju kao izgovor za osakaćenje temelja demokratije, što vodi prema fašističkom društvu. Gledali smo kako slovenska vlada i njeni kriminalni partneri kradu milione eura pretvarajući se da će spasiti živote. Posmatrali smo kako ograničavaju vašu slobodu kretanja. Gledali smo njihove pokušaje diskreditacije i uništavanja svakoga ko je rekao istinu", napisali su Anonymousi iz Slovenije.