Regija
0

Analitičari: Hapšenje Gorana Hadžića odlična vijest

FENA
Goran Hadžić
Goran Hadžić
U prvim reakcijama iz Srbije analitičari ocjenjuju da je hapšenje Gorana Hadžića, preostalog haškog bjegunca odlična vijest. Saglasni su u ocjeni da će sada predsjednik Srbije Boris Tadić konačno moći da zatvori haško pitanje. Hapšenje posljednjeg haškog bjegunca biće kako se smatra još jedan poen za Srbiju na putu ka EU.

Za novinarku Ljiljanu Smajlović to je odlična vijest koja znači da više niko ne može da iznese bilo kakav validan razlog za nastavak političkog uslovljavanja Srbije kada je Haag u pitanju.

"Sada se mnogima iz ruku izbijaju haški argumenti koji su zbog toga odugovlačili s pristankom na to da se Srbiji ubrza put ka EU", kaže Smajlović za B92.

Ona smatra da bi do kraja godine sada već trebalo da se zna datum kada bi Srbija s EU-om mogla da počne pregovore o kandidaturi, s obzirom da Srbija od Bruxellesa to i očekuje.

"Za zvaničnike EU više nema izgovora jer je Srbija sada u potpunosti ispunila najvažniji politički uslov", kaže predsjednica UNS-a.

Bojan Dimitrijević, vojni analitičar nije bio iznenađen hapšenjem Gorana Hadžića jer je s obzirom na posljednje izjave političara to i očekivao da će se desiti. Za njega je posebno značajna bila izjava ministra policije Ivice Dačića od prije dva dana, koji je kako kaže "izgledao kao da zna da je operacija hvatanja u toku".

Dimitrijević podsjeća da je Hadžić svakako značajniji i lakši slučaj od Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

On očekuje da će se u Haagu sada dodatno objasniti uloga koju je imao u organizovanju Srba na prostoru zapadnog Srema i istočne Slavonije kao i veza koju je imao s tadašnjim vlastima u Beogradu.

To će biti značajno za razumjevanje događaja od 1991-1995. godine.

Analitičar Zoran Dragišić ocijenio je da je hapšenje posljednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića dobra vijest za Srbiju i cijeli region, iako je došla prekasno.

"Imali bi konkrente koristi da se hapšenje desilo prije nekoliko godina, ali dobro je što je konačno ispunjen taj osnovni uslov za dalje pregovore na putu ka EU", kaže Dragišić.

Po njegovim riječima, vijest o Hadžićevom hapšenju će iako je došla prekasno pomoći da se promijeni percepcija prema Srbiji.

"Srbija je sada, kada je otpao haški uslov, došla iz minus faze na nulu, što je jako važno, jer je to bio uslov za kandidaturu bez koga se nije moglo dalje na putu ka EU", rekao je analitičar i dodao da Hadžićevom hapšenju ne treba pridavati dimenzije koje nema.

Dragišić je ocijenio da je Srbija, i pored završetka saradnje s Tribunalom ipak dosta daleko od EU, jer postoje i drugi uslovi.