Regija
734

Albanija - zemlja pješčanih plaža, čistog mora i Mercedesa!

Piše: Adnan Delić
(Foto: Klix.ba)
U posljednje vrijeme često se govori o Albaniji kao o turističkoj destinaciji koja će onima plićeg džepa dobro doći kao zamjena za destinacije na kojima su navikli da ljetuju, ali od kojih sve češće odustaju zbog izrazito visokih cijena.

O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi, ali nakon posjete njenoj južnoj obali i gradu Sarande, da se zaključiti da to ne treba da bude alternativa, već destinacija broj jedan. Isto tako, ako ste mislili da ćete u Albaniji provesti ljetovanje za neki sitniš, varate se. Cijene su dosta niže u odnosu na one u Hrvatskoj, ali su nama pristupačne, slične kao u Sarajevu.

Sarande je grad u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije, ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka. Od Sarajeva je udaljen oko 750 kilometara i da biste stigli do Sarande potrebno je oko 12 sati vožnje tokom koje ćete proći preko Trnova, Tjentišta, Bileće, zatim Crne Gore i cijele Albanije.

Na granici Crne Gore i Albanije vam vjerovatno neće praviti probleme i nakon pitanja gdje putujete, vratit će vam pasoše i poželjeti sretan put. Albanske ceste su nove, ali nerijetko su potpuno neobilježene, pa je potrebno oprezno voziti, a posebno treba paziti i na albanske vozače koje puna linija, vozila iz suprotnog smjera i druga ograničenja ne sprečavaju da prestižu i voze neprimjerenom brzinom. Žmigavci, semafori i pješački prelazi postoje, ali se uglavnom ne koriste.

Cijene smještaja

S obzirom da je izgrađeno više od 100 kilometara autoputa, doduše neoznačenog, prilično brzo ćete proći kroz Drač i Valonu (veći gradovi), a pošto je saobraćajna signalizacija u gradovima jako loša, ne pomišljajte da vozite bez sistema za navigaciju. Posebno treba biti oprezan tokom vožnje u kružnim tokovima koji uopšte nisu označeni, a njima se kreću pješaci, biciklisti, motorna vozila, zaprežna kola i svi drugi mogući učesnici u saobraćaju. U nastavku putovanja se smjenjuju autoput i magistrala sve do Valone.

Nakon Valone očekuje vas nešto više od 100 kilometara planinskih puteva koji dostižu nadmorsku visinu i preko hiljadu metara. Krajolik je zaista živopisan, a i cesta je nova, ali zbog mnogobrojnih krivina i visina ćete vjerovatno pomisliti da je nemoguće stići do Sarande. Ipak, kada stignete shvatit ćete da se isplatilo, jer Albanija je potpuno drugačija od destinacija na kojima je većina nas navikla da ljetuje.

Ako želite da odsjednete u privatnom smještaju u Sarandi, najbolje je da ga potražite na licu mjesta, jer je privatne apartmane gotovo nemoguće pronaći na internetu. Za 20 eura za noć, možete pronaći pristojan i uredan apartman od preko 60 kvadratnih metara u kojem se može udobno smjestiti do šest osoba. Smještaj u hotelu je nešto skuplji i cijene se kreću od 30 eura i više za dvije osobe.

U prosjeku, za sedmodnevni odmor za dvije osobe u Sarandi potrebno je izdvojiti oko 350 eura, uključujući prevoz, smještaj i hranu.

Pješčane plaže

U Sarandi postoje dvije javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Zato su obje gradske plaže uglavnom poluprazne. Međutim, u blizini se nalaze predivna mala turistička mjesta sa predivnim pješčanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare, itd. Cijene smještaja u ovim mjestima su malo veće, ali ništa posebno u odnosu na prirodne ljepote koje nude.

Službena valuta je lek (1 euro = 139 leka), ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i eure, a možete birati da li za kusur želi eure ili leke. Šta god da odlučite nećete biti oštećeni, jer Albanci veoma dobro barataju sa pretvaranjem valuta i sigurno vas neće oštetiti.

Cijene hrane u supermarketima su približno iste kao u Sarajevu, pa tako Coca-Cola u limenci košta 60, flaširana voda od 1,5 litara 50, hljeb 60, macchiato u kafiću 150, a dvije ležaljke sa suncobranom za dan korištenja na plaži koštaju 500 leka.

Interesantno je da su cijene goriva nešto veće nego u Bosni i Hercegovini i za jedan litar dizela je potrebno u prosjeku izdvojiti 185 leka (1,33 eura).

Cijene u restoranima su također pristojne i u glavnoj turističkoj ulici/šetalištu uz plažu možete dobiti večeru za najviše 10 eura po osobi.

Ljubazan narod

Albanci su ljubazni i pristojni, a poteškoće se jedino mogu javiti u komunikaciji, jer jako slabo govore engleski ili neki drugi jezik.

Ali, ako uzmemo u obzir višedecenijsku potpunu izolaciju Albanije od ostatka svijeta, nećemo im zamjeriti čak ni ako na info pultu za turiste ne znaju nijednu riječ engleskog.

Iako vam možda u saobraćaju često neće dati pravo prvenstva, sigurno neće ni trubiti zato što imate strane registarske oznake i eventualno vozite sporije. Kao turista u Albaniji možete se osjećati potpuno bezbjedno i sigurno, jer vas neće napasti niti 'albanska mafija', niti pas lutalica.

Ukoliko neko ima predrasude i percepciju o Albaniji kao o zemlji u kojoj žive opasni ljudi niskog rasta, treba svakako da je posjeti da bi se uvjerio u suprotno, jer osim dobrih plaža i ljubaznih domaćina, parking je besplatan. I da, svi voze Mercedese.