Regija
28

"Krug za trg": Tito je zločinac i diktator

Anadolija
Foto: Facebook
Foto: Facebook
"Krug za trg" je građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike i na Trgu bana Jelačića danas je pozivala građane Republike Hrvatske da se u velikom broju odazove na sedmi po redu javni protest 4. maja protiv toga da se nekadašnji Kazališni trg u centru Zagreba zove po imenu maršala Tita.

Trg maršala Tita za njih je uvreda svih žrtava i zapreka demokratiji, jer je Tito, po njima, odgovoran za ubijanja, zatvaranja i mučenja protivnika komunizma i Jugoslavije tokom svih godina svoje vladavine.

Maja Runje iz kordinacijskog odbora građanske inicijative je novinaru agencije Anadolija rekla da je Tito "zločinac koji je kršio sva moguća ljudska prava tokom svoje vladavine".

"Komunizam je prokazan u svijetu, nije progonio samo Hrvate, nego i Srbe, Albance, Nijemce i Talijane. Smatramo da je došlo vrijeme da Trg nosi neko drugo ime, koje je u skladu s današnjim vrijednostima", rekla je Runje koja smatra da ništa u Hrvatskoj ne bi trebalo nositi ime mašala Tita, jer "ono spada u muzej".

"Odazivi na proteste su uvijek bili relativno veliki. Uvijek dođe nekoliko hiljada ljudi. O promjeni imena odlučuje Gradska skupština u kojoj većinu imaju ljevičari. Rezultat je da se se Trg i dalje zove po Titu", naglasila je Runje.

Na pitanje novinara agencije Anadolija o aktuelnom gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i njegovom stavu prema njihovoj inicijativi, Runje je odgovorila da "on ima podijeljene osjećaje".

"To je jedan čovjek koji nastoji ostati u politici i naravno nastojat će balansirati koliko god bude mogao", rekla je Runje koja smatra da je prvi hrvatski predsjednik od nezavisnosti Franjo Tuđman "izabran na demokratski način".

Na pitanje što misli o tome da bi nekome moglo smetati da se i po njegovom imenu naziva neki trg ili ulica, Runje odgovara da se "Tuđman ne može uspoređivati s Titom, jer je on demokratski čelnik države, a Tito jedan diktator, koji je revolucijom i nasiljem došao na vlast".