Na Kromolju
39

Pronađena eksplozivna naprava na ogradi stambene kuće u Sarajevu

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Večeras je u ulici Slatina u naselju Kromolj postavljena eksplozivna naprava na ogradi dvorišta jedne stambene kuće, potvrđeno je za Klix.ba.

Brzom intervencijom policije, obavljen je KDZ pregled objekta nakon čega je ustanovljeno da se zaista radi o eksplozivnoj napravi nakon čega je i deaktivirana.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje eksplozivna naprava je postavljena u dvorištu kuće Elvedina Mahmutovića koji je u aprilu ove godine, skupa sa Sedinom Halilagićem, osuđen na četiri godine zatvora u predmetu "Tower“.

Policija sada intenzivno traga za osobama ili više njih koje su postavile eksploziv, a o svemu je obaviješten dežurni tužitelj Tužilaštva KS.

Podsjetimo, prema navodima iz optužnice, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine, kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove, pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka, oštećeni je predao optuženima koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Oštećeni Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, tvrdi da je od njega za angažovanje kao podizvođača radova na Sarajevo Toweru, tražena uplata 200 hiljada KM, a da je iznos od 60.000 trebalo da bude "prva rata".

Zbog cijelog slučaja značajno je usporena gradnja objekta Sarajevo Tower, a kupci stanova su najviše ispaštali jer i dalje nisu uselili u svoje stanove, kao i podizvođači koji nisu mogli završiti posao.