U 79. godini
75

Preminuo ugledni profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Stiepo Andrijić

M. G.
Stiepo Andrijić
Stiepo Andrijić
Ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Stiepo Andrijić preminuo je jučer u 79. godini.

Prof. dr. Stiepo Andrijić je dodiplomski (1967.) studij završio na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a magistarski (1973.) studij završio na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu. Doktorsku disertaciju odbranio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (1975.) na temu “Konverzija zajma i njeni finansijsko-matematski efekti”.

Od 1969. godine kada je bio angažovan kao asistent, preko izbora u zvanje docent 1975. neposredno nakon odbrane doktorata, do 1985. kada je biran u redovnog profesora posvećeno je radio za studente na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu nastojeći prenijeti svoja znanja i iskustva iz oblasti kvantitativne ekonomije. Tako je nastavio i nakon izbora u zvanje redovnog profesora.

Tokom rada na EFSA prof. dr. Andrijić je obavljao različite funkcije od kojih se ističe poziciju dekana u periodu 1987. - 1989. godina. Dobitnik je brojnih priznanja od kojih izdvajamo više priznanja i nagrada tokom školovanja i rada; nagrada Grada Sarajeva 1989., za zapažen naučni doprinos u području kvantitativne ekonomije i istaknut nastavni rad na Univerzitetu; Međunarodna povelja humaniste 1986.g; - Orden rada sa zlatnim vijencem "za naročite zasluge i postignute uspjehe u radu" 1985.g.

"U svom radu bio je posvećen društvenom angažmanu od kojih izdvajamo: prvi guverner Narodne banke BiH; ministar u prvoj Vladi FBiH; član Upravnog odbora Fonda za naučno-istraživački rad BiH; član Komisije za ekonomsku politiku i razvoj Vlade BiH​; član Odbora za ekonomske znanosti Odjela društvenih nauka Akademije za nauku i umjetnost BiH, osnivač i predsjednik Društva aktuara u FBiH. Bio je autor i koautor brojnih naučnih publikacija", navedeno je u objavi na Facebook stranici EFSA.

Komemoracija za profesora dr. Andrijića će biti održana u srijedu s početkom u 12.00 sati, u Sali za sjednice, a posljednji ispraćaj, također će se obaviti u srijedu na groblju "Sv. Josip" u 14.45. sati.

"Profesor dr. Andrijić će zauvijek ostati u sjećanju zaposlenika Ekonomskog fakulteta, njegovih saradnika i generacijama studenata kojima je nesebično prenosio znanje", stoji u objavi na Facebook stranici EFSA.