Različiti razlozi
21

Policajci širom SAD-a nakon smrti Georgea Floyda odlaze iz službe

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon smrti Georgea Floyda prije tri sedmice američko krivično pravosuđe je glavna tema nacija, a hiljade ljudi sada poziva na promjene u policijskom sistemu. Zbog cijele situacije neke savezne države u Americi se suočavaju s jednim problemom - odlaskom policajaca iz službe.

U Minnesoti, gdje su četiri policajca osumnjičena i sudi im se za ubistvo Georgea Floyda, je više od osedam policajaca podnijelo ostavku, a više od pola njih je također u procesu odlaska.

Policija u Minnesoti je prošle sedmice uputila otvoreno pismo u kojem proklinju čin Dereka Chauvina, policajca koji je brutalno postupio prema Floydu.

Nakon što je prošle sedmice policija u Atlanti pucala na Afroamerikanca sleđa ovaj grad postaje centar masovnih protesta protiv policijske brutalnosti. Šef policije je rekao da je službenik koji je počinio ubistvo dobio otkaz, a da je ovog mjeseca šest policajaca napustilo službu.

U Južnoj Floridi je 10 policajaca napustilo gradski SWAT zbog zabrinutosti za svoju sigurnost jer je, kako su kazali, "njihova taktika ispolitizirana", međutim niko nije napustio policiju.

U Buffalu je blizu 60 policajaca otišlo iz tima za hitne intervencije nakon što su suspendovana dva policajca jer su snimljeni kako primjenjuju silu na starijem demonstrantu gurnuvši ga na tlo.