Predmet Respiratori
7

Pokrenut postupak protiv sudije Branka Perića, spočitavalo mu se što je pročitao izdvojeno mišljenje

N. V.
Foto: BIRN
Foto: BIRN
Ured disciplinskog tužioca pokrenuo je postupak protiv sudije državnog suda Branka Perića zbog objavljivanja, odnosno javnog čitanja izdvojenog mišljenja u predmetu "Novalić i drugi".
Kako je iz UDT-a potvrđeno za Detektor, disciplinski postupak se vodi zbog "donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka" i "neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija".

Tačnije, u prvoj optužbi je riječ o predmetu "Novalić i drugi" u kojem su tri osobe (Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak) prvostepeno optužene za učešće u sumnjivoj trgovini respiratorima, a s čim se Perić nije slagao te je imao izdvojeno mišljenje.

On je to mišljenje i pročitao što su mnogi protumačili kao pokušaj utjecanja na daljnji tok suđenja u drugostepenom postupku te pomoć braniocima u kojem smjeru treba dalje da grade predmet.

Osim toga polemiziralo se i da li je objavljivanje izdvojenog mišljenja dozvoljeno s obzirom na to da nije riječ u uobičajenoj praksi suda.

Perić je u izdvojenom mišljenju naveo da je američka ambasada u toku suđenja postupajuće tužioce proglasila herojima, a da su optuženi bili izloženi “teroru” jednog dnevnog lista, dodajući da takve stvari nisu potrebne i onemogućavaju dobro pravosuđe i vladavinu prava.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje pripremnog ročišta pred Prvostepenim disciplinskim vijećem kada će biti poznato više detalja iz disciplinske tužbe.