Potvrđeno za Klix.ba
544

Branko Perić je sudija koji će odlučivati o tome da li će Mehmedagić i Debevec u pritvor

A. L.
Branko Perić je sudija koji će odlučivati o tome da li će uhapšeni Osman Mehmedagić i Ranko Debevec u pritvor. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je sudija Perić.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u ponedjeljak navečer, a po nalogu državnog Tužilaštva. Za sada su poznate informacije da se terete za zloupotrebu položaja koja se odnosi na nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić jučer je potvrdio da će Tužilaštvo tražiti pritvor od mjesec dana za obojicu uhapšenih.

Sudija Perić bio je često u centru pažnje u prethodnih godinu dana, zbg slučaja Dženan Memić i predmeta Respiratori.

U novembru prošle godine oslobodio je sve optužene u predmetu Memić, a početkom ove godine preostala dva člana Sudskog vijeća su ga preglasala i osudila Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića da su krivi u predmetu Respiratori. Perić je tada pročitao izdvojeno mišljenje zbog čega je kasnije protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

U toku disciplinskog postupka Perić je najavio da će u januaru ove godine otići u penziju.

Zanimljivo, Perić je bio član Vijeća koje je početkom 2021. godine oslobodilo Mehmedagića i Muhameda Pekića, uposlenika OSA-e. Tada ih je Tužilaštvo teretilo za zloupotrebu položaja. Perić je tada kazao kako Tužilaštvo nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimke iz poslovnice BH Pošte.