Pozitivni efekti
4

Oslobađanje donacija hrane od PDV-a u BiH: Potencijal za veće uključivanje kompanija

Klix.ba
Niko gladan. Niko sam
Niko gladan. Niko sam
Oslobađanje donacija hrane pred istek roka trajanja od PDV-a u Bosni i Hercegovini već daje pozitivne efekte, ali iskustva javnih kuhinja pokazuju da ima mnogo prostora za napredak.

Miroslav Subašić, predsjednik Mozaika prijateljstva iz Banje Luke, istakao je da je to humanitarno udruženje već dobilo nekoliko vrijednih donacija ove vrste, ali da se na širenju informacija o benefitima promjene zakonske regulative još treba raditi.

Niko gladan. Niko sam
Niko gladan. Niko sam

"Do sada smo imali nekoliko donacija koje su bile oslobođene plaćanja PDV-a, a uglavnom je riječ o donatorima s kojima smo ranije sarađivali. Uz nekoliko većih kompanija, imamo i donacije pekara od kojih dnevno dobijemo stotinjak hljebova, što nama mnogo znači", ističe Subašić dodajući da im je uz kompanije donatore značajna pomoć lokalnih restorana i stanovništva.

U Mozaiku prijateljstva osjete promjene na bolje, ali vjeruju da bi cijeli proces mogao biti produktivniji.

Niko gladan. Niko sam
Niko gladan. Niko sam

"Veliki broj ljudi s kojima sam razgovarao strahuje da ne pogriješe u procesu primjene ove povlastice pa im pokušavam objasniti da je i za njih mnogo bolje da doniraju hranu koja je pred istekom roka trajanja bez ikakvog plaćanja PDV-a, nego da uništavaju tu hranu i još plaćaju za njeno uništavanje. Sa pekarama koje nam doniraju hljeb i peciva smo to riješili veoma lako", istakao je Subašić.

Slična situacija je i u drugim javnim kuhinjama u BiH.

Niko gladan. Niko sam
Niko gladan. Niko sam

"Nedavno smo imali veću donaciju pahuljica, koje smo veoma brzo podijelili korisnicima. Isto je bilo i sa donacijom nekoliko šlepera soka, a koji je Pomozi.ba rasporedio javnim kuhinjama u BiH. Mi smo dobili jedan šleper i sve smo podijelili. Našim korisnicima, kojih dnevno imamo između 600 i 800, svaka donacija mnogo znači, pogotovo sada u vrijeme praznika. Stoga bih pozvao sve kompanije iz prehrambenog sektora da doniraju javnim kuhinjama hranu koja je pred istekom roka. Za njih je to olakšavajuća okolnost, a našim korisnicima mnogo znači", kazao je Subašić. Svjestan je da je potrebno vrijeme da ovaj zakon zaživi u punom kapacitetu, ali naglašava da je bitno da se neke promjene dešavaju.

Podsjetimo, s ciljem educiranja svih aktera u procesu doniranja i usvajanja nove poslovne prakse u domaćim kompanijama, nedavno su predstavljeni vodiči za kompanije i za javne kuhinje. Podrška sa svih strana je neupitna, a sada je na cijelom društvu da se uključi kako bi što više hrane bilo donirano javnim kuhinjama umjesto da završi na otpadu.

Inicijativa "Niko gladan. Niko sam" je dio programa "Pravni okvir za filantropiju", koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku američke vlade putem USAID-a.