Vrijednosti 35.633 KM
109

Oduzeto 220 jagnjadi na GP Bosanska Gradiška, uvoznik iz Posušja pokušao prevariti carinike

M. G.
Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH
Carinski službenici u carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada jagnjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Kako je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase.

"Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada jagnjadi", saopćeno je iz UIO BiH.

Kako su dodali, krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina.

"Naime prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza jagnjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10 posto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjna na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM", dodaju iz UIO BiH.

Jagnjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ista je smještena kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja.