vijesti
0

Obilježena godišnjica bitke za Krše

FENA
Dvadeseta godišnjica Bitke za Krše i Dan Mjesne zajednice Vogošća I obilježena je danas polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehida i poginulih boraca u Vogošći i spomeniku poginulim borcima u Kršama.

Prije dvadeset godina agresor je izmasakrirao mještane naselja Krše: Ismeta Kršu, Ramiza Kršu, Ibru Kršu, Asima Mršu i Ahmeda Piknjača. U pokušaju da svoje komšije oslobode iz agresorskih ruku živote su dali nosioci "Zlatnih ljiljana" Amel Bečković i Feriz Merzuk.

Obilježavanju godišnjice stradanja mještana Krša prisustvovao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Nada Šućur i pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Senad Hasanspahić, te predstavnici političkih partija i boračkih udruženja.

Današnjem skupu obratili su se učesnik Bitke za Krše Amir Bešlija i općinski načelnik Edin Smajić koji su posjetili prisutne na zločin koji se desio prije 20 godina.

Svoj doprinos obilježavanju dali su i učenici vogošćanskih osnovnih škola "Zahid Baručija" i "Mirsad Prnjavorac" koji su čitali literarne radove o temi "Bitka za Krše".