Obrušio se na Schmidta
97

Mikulić: Demokratija ne treba da ispašta zbog propusta BH Telekoma u američko-kineskom naguravanju

B.H.
Foto: Skupština HNK
Foto: Skupština HNK
Zastupnik Demokratske Fronte u Skupštini HNK Zoran Mikulić se oglasio i komentarisao potencijalno novu intervenciju na Ustav FBiH visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Gospodine Schmidt, općepoznata je činjenica da od svih 'rješenja' kojim nas bombardujete, nijedno nije plod vašeg intelekta niti Vaše stručnosti i iskustva. Takođe je općepoznato da ste Vi samo puki izvođač radova najdraže nam ambasade. Gospodine Schmidt, zašto se onda ponašate kao messerschmitt? Tko ovdje onemogućava i krade nečija prava?", kazao je Mikulić.

Obrušio se na Schmidta kazavši da on ne poštuje Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

"Gospodine Schmidt, Evropski sud se nalazi u Strasbourgu, a ne u Zagrebu. Gospodine Schmidt, Evropski sud je sud, a Zagreb nije sud. Vi ne priznajete sud. Ni Šešelj nije priznavao sud. Ni Mevlid Jašarević ne priznaje sud. Ni Dodik ne priznaje sud. Ni Putin ne priznaje sud. Umjesto evropskih demokratskih principa, sprovodite naloge nama najdraže ambasade uz sufliranja sa Pantovčaka, a državi pripremate sudbinu SOKO-la i Aluminija. To što po Goraždu, za PR potrebe pjenite, ne oslobađa Vas onoga što namjeravate učiniti. Uvodite nepoznate kategorije kao što je etnički cenzus u postizbornom procesu. Partija pokera s obilježenim kartama obično rezultira potezanjem revolvera", poručio je Mikulić.

Dodao je kako prema njemu Schmidt učvršćuje "rasistički koncept" u Bosni i Hercegovini.

"Ne, niste vi samo jedan od onih tipova što nam je kao malima uvijek nabijao loptu na školu. Ne, vi ste klasični izvršitelj radova nama najdraže ambasade i europske desnice, koja stoljećima zavađa, pokorava i iskorištava ove narode. Građanima je puna kapa desničarskog barbariziranja. Europski sud je jasno poručio da i BiH treba napustiti ovakav rasistički koncept, a vi ga još i učvršćujete"

Upozorio je da će predstojeće odlule visokog predstavnika u BiH značiti i "palestinizaciju" države.

"Iza Vaših se leđa, kao i obično, hinjski vješto sakriva domaća desničarska kaljuža. I njima je Vaš potez došao kao kec na desetku. U sveopćem stranačkom posrnuću, ovo im dolazi kao idealno rješenje koje bi obesmislilo postojanje multietničkih stranaka od kojih im jedino i prijeti opasnost u njihovom izbornom korpusu. Uz ovakvo rješenje u Izbornom zakonu oni ostaju jedini i trajni gospodari u svom palestiniziranom dijelu države, a to im i jeste jedini cilj", istakao je Mikulić.

Dodao je kako on smatra će Schmidt napustiti poziciju visokog predstavnika onda kada se vlast u FBiH formira.

"Svi mi znamo da nas Vi napuštate koncem proljeća, čim završi Vaša marionetska uloga u ovoj lutkarskoj predstavi formiranja federalne vlasti, a čiji se vrhunac prozirnog licemjerstva svodi na sljedeće; Ukoliko Lendo da suglasnost na imenovanje vlade, ni do kakve intervencije neće doći, a ukoliko Lendo uskrati suglasnost, onda ćete intervenirati, izvršiti naloge i opet mijenjati i prilagođavati sustav kako biste instalirali favorite nama najdražeg veleposlanstva. Demokracija nije ta koja treba da ispašta zbog propusta BH Telekoma u američko-kineskim naguravanjima", poručio je Mikulić.